Letland berust in nederlaag tegen Oranje: 'Tegen Turkije was dat niet zo'

9 oktober om 08:55

Het Nederlands elftal boekte vrijdag een magere 0-1 zege in Riga, maar de Letse bondscoach Dainis Kazakevics is desondanks vol lof over het team van collega Louis van Gaal. Hij zag een dominante prestatie van Oranje.

Hoewel Letland in blessuretijd nog dicht bij een gelijkmaker was, hield Justin Bijlow zijn doel schoon. "In een wedstrijd tegen een topland als Nederland krijg je maar een paar momenten om tot scoren te komen. Op die momenten waren we niet koelbloedig genoeg. Dat was wel teleurstellend", zegt Kazakevics op de persconferentie, geciteerd door Voetbal International.

Volgens de keuzeheer speelde Letland gedisciplineerd tegen het sterkere Oranje, dat liefst 75 procent balbezit had. "Nederland is de dominante ploeg in deze groep. Als we bijvoorbeeld kijken naar het balbezit in onze eerdere wedstrijd tegen Turkije dan was het niet zo dat zij zoveel balbezit hadden. Voor deze wedstrijd zag ik mogelijkheden voor ons met deze tactiek. Maar het is niet dat we er bewust voor kozen om zo weinig aan de bal te komen. Dat ligt vooral aan de kracht van tegenstander."

Kazakevics zag dat Letland moeilijk onder de Nederlandse druk uitkwam. "De wijze waarop Nederland direct druk zet op de tegenstander na balverlies is een belangrijk wapen van hen. Wanneer de verdedigers en middenvelders dan direct doorschuiven moet je snel keuzes maken aan de bal. Ze maakten het ons heel moeilijk."

De Nederlandse kranten zijn een stuk kritischer over het optreden van Oranje.