'Engelse top wilde overname stoppen, transferpotje Newcastle van 220 miljoen'

9 oktober om 09:18

Newcastle United is plots de rijkste club ter wereld, maar de overname stuitte op veel verzet bij de topclubs in de Premier League. Volgens onder meer The Daily Mail probeerden vier clubs de megadeal te dwarsbomen, onder aanvoering van Tottenham Hotspur-voorzitter Daniel Levy.

Liverpool, Manchester United en Arsenal sloten zich bij Spurs aan, maar zij kregen te horen dat de lobby zinloos was, schrijft de boulevardkrant. Newcastle viel voor zo'n 350 miljoen euro in handen van een Saoedisch investeringsfonds, dat een waarde van 367 miljard vertegenwoordigt. Daarmee zijn The Magpies meteen de rijkste club ter wereld, maar de nieuwe eigenaren benadrukken dat ze vooral naar de lange termijn kijken.

'Het belangrijkste is dat jullie ambitie kunnen verwachten', schrijft de nieuwe Newcastle-leiding in een open brief aan de fans. 'Net als jullie willen wij een constant en succesvol team creëren. Wij zijn hier om te bouwen aan succes op de lange termijn. We nemen het niet licht op om eigenaar te mogen zijn van deze club. We zullen nooit uit het oog verliezen wat het betekent om onderdeel uit te maken van Newcastle United.'

Ondanks die focus op de lange termijn zouden de nieuwe eigenaren in januari zo'n 220 miljoen euro mogen uitgeven aan transfers. Volgens The Telegraph blijft de club daarmee nog binnen de Financial Fair Play-regels. Dat komt mede door het zuinige beleid van voorganger Mike Ashley de afgelopen jaren. Of dat gaat gebeuren, is de vraag. Het nieuwe bestuur sprak eerder van een investering van 230 miljoen, verspreid over vier transferperiodes.