De Boer geen match, Van Gaal wel: 'Frank is een fantastisch mens'

De Boer geen match, Van Gaal wel: 'Frank is een fantastisch mens'

09-10-2021 11:40
24

Vorige week donderdag nam Eric Gudde officieel afscheid van de KNVB. Zo'n vijftien jaar in het profvoetbal en daarvoor vele jaren in de top van het amateurvoetbal: Gudde vindt het genoeg geweest. Hij blikt terug op het voorjaar van 2020, toen de competities stilgelegd moesten worden vanwege de coronacrisis.

Gudde werd de 'kop van Jut' en kreeg bakken met kritiek over zich heen toen besloten werd dat de clubs uit de Keuken Kampioen Divisie niet konden promoveren naar de Eredivisie. SC Cambuur leek op dat moment al zeker van promotie, maar moest het feestje een jaar uitstellen. Gudde werd vooral verweten dat hij moeizaam communiceerde. 

"Dat beeld bestrijd ik. In al die jaren in het profvoetbal ben ik altijd bereikbaar geweest voor iedereen", zo vertelt Gudde in een uitgebreid interview met het Algemeen Dagblad. Gudde staat nog steeds achter zijn beslissingen wat betreft promotie en degradatie. "Het besluit dat we hebben genomen, is nu vrijwel één-op-één opgenomen in de aangepaste reglementen. Dat zegt wel wat. Ik vond, alles opgeteld en afgetrokken: het kan niet zo zijn dat je promoveert terwijl je nog niet gepromoveerd bent. Evenmin als dat je kunt degraderen wanneer je feitelijk nog niet gedegradeerd bent. Dat zie ik nu nog precies hetzelfde."

Oranje
Een van de laatste acties van Gudde als KNVB-directeur, was de aanstelling van Louis van Gaal bij het Nederlands elftal. De keuze voor Frank de Boer bleek een verkeerde. "Het is helaas niet goed uitgepakt, maar verder wil ik er niet veel over zeggen, want Frank de Boer is een fantastisch mens. Wij hebben hem met ons volle verstand aangesteld, we dachten echt dat het een perfecte match was met de staf zoals die er was. We wilden ook iemand die voor langere tijd bondscoach kon zijn. Dat Louis in juli snel 'ja' zei voor de korte periode tot en met het WK 2022, was heel prettig."