Van Gaal denkt nadrukkelijk aan nieuw Oranje-systeem: 'Dan kan het wellicht'

Van Gaal denkt nadrukkelijk aan nieuw Oranje-systeem: 'Dan kan het wellicht'

Gepubliceerd: dinsdag 12 oktober 2021 om 10:28di 12-10-2021 om 10:28

Het 5-3-2-systeem van voorganger Frank de Boer is en blijft ook een optie voor Louis van Gaal. De bondscoach van het Nederlands elftal vindt dat de Oranje-selectie ervoor is 'gemaakt'.

Van Gaal is tevreden over de eerste twee interlandperiodes sinds zijn terugkeer en wil de komende periode 'zo veel mogelijk spelers scouten'. "Dat zie je met Mark Flekken, Arnaut Danjuma en Noa Lang. Zo moeten we doorgaan", laat hij weten op de persconferentie. "Ik wil dat soort spelers uitnodigen en kijken of ze kunnen spelen. Hopelijk kwalificeren we ons in november, dat maakt het makkelijker. En dan kan ik wellicht van systeem veranderen."

"Ik vind nog steeds dat deze selectie is gemaakt om 5-3-2 of 5-2-3 te spelen", benadrukt de bondscoach. "Veel spelers spelen bij hun club al in dat systeem. Ze zijn het dus gewend. Ik hoef ze niet te overtuigen, ze vertrouwen wel op mij. En de spelers hebben niet nadrukkelijk aangegeven dat ze 4-3-3 willen spelen, maar de voorkeur ligt daar. Ze zijn niet gekant."

Ook 4-3-3 blijft een serieuze optie voor Van Gaal, zeker nu zich met Arnaut Danjuma en Noa Lang twee nieuwe buitenspelers aandienen. "Ik sluit het niet uit. In Brazilië speelden we in 2014 in het andere systeem en als dat niet werkte, switchten we naar 4-3-3. Voor ons is dat makkelijk, maar voor een tegenstander is het moeilijk om op te anticiperen. Zie dat maar eens recht te breien als coach of als spelers. Er zijn er niet veel die dat kunnen."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Nederland Nederland

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws