Onvindbare Ihattaren maakt ook Juventus boos: 'Mogelijk gentlemen's agreement'

Onvindbare Ihattaren maakt ook Juventus boos: 'Mogelijk gentlemen's agreement'

Gepubliceerd: donderdag 21 oktober 2021 om 12:05do 21-10-2021 om 12:05

Laatste update: donderdag 21 oktober 2021 om 12:22do 21-10-2021 om 12:22

Sampdoria zit in de maag met Mohamed Ihattaren. Nog voordat de middenvelder ook maar één minuut gespeeld heeft voor de club, lijkt het al einde verhaal. En ook bij Juventus wankelt zijn positie.

Na een anticlimax bij PSV moest Ihattarens carrière bij Sampdoria een nieuwe impuls krijgen. Het Italiaanse avontuur lijkt echter nu al te stranden: Sampdoria hekelt de onprofessionele instelling van Ihattaren, zoals het Algemeen Dagblad al naar buiten bracht. Bovendien is Ihattaren nergens te vinden. Technisch directeur Daniele Faggiano van Sampdoria wilde tegenover VoetbalPrimeur niet reageren.

Ihattaren reisde officieel wegens 'privé-redenen' af naar Nederland, in werkelijkheid spelen er hele andere dingen. Sampdoria is uitgekeken op de huurling van Juventus, terwijl ook La Vecchia Signora als een stekker baalt van de situatie. Voor zijn plekje knokken in Turijn is geen optie voor Ihattaren.

"Het is duidelijk dat Ihattaren een groot talent is, maar gezien zijn karakter wist men ook van de risico's", zegt Filippo Grimaldi, Sampdoria-watcher van La Gazzetta dello Sport, tegen VoetbalPrimeur. "Het eerste probleem was dat hij met een fysieke achterstand binnenkwam. Sampdoria heeft het nooit hardop geroepen, maar Ihattaren kampte met overgewicht. Dat maakte zijn fysieke herstel lastig. Hij heeft weken apart van de groep getraind. Trainer Roberto D'Aversa heeft hem voor de wedstrijd tegen Internazionale wel bij de selectie gehaald, zodat hij zich sneller thuis zou voelen."

12 oktober is de dag dat Ihattaren vertrok uit Genoa: sindsdien ontbreekt ieder spoor. "Voor Ihattaren uit het niets vertrok bij Sampdoria, heeft hij amper met zijn ploeggenoten getraind. Je had nooit het idee dat hij er echt bij hoorde. Er gaan wat verhalen over bezoekjes aan vrienden die in andere steden wonen, maar dat is door Sampdoria nooit toegegeven. Ik heb het gevoel dat hij niet meer terugkeert en het voor de start al over is", zegt Grimaldi.

'Gentlemen's agreement in januari'
Geluiden dat ook Juventus er klaar mee is, worden ondertussen steeds luider. De club investeerde een kleine twee miljoen euro in Ihattaren, maar heeft daar nog niets voor teruggekregen en moet nu al brandjes blussen. Formeel verdedigde Juventus het verhaal dat Ihattaren om 'privé-redenen' naar Nederland is gegaan, op de achtergrond is de club echter 'not amused'. En dan is er nog zaakwaarnemer Mino Raiola, die Ihattaren voor vier seizoenen onderbracht bij Juventus, maar nu op ramkoers met hem ligt. Op de achtergrond zouden gesprekken worden gevoerd met een andere zaakwaarnemer, al is niet duidelijk wie dat is. Het is niet uitgesloten dat Ihattaren en Raiola met elkaar doorgaan, maar dan zal er veel moeten veranderen.

"Sampdoria staat nu voor de sportieve en financiële schade", zegt Grimaldi. "Sampdoria zou een aantal bonussen krijgen afhankelijk van Ihattarens prestaties. Maar de club heeft voorin veel problemen en een Ihattaren in vorm zou zeker van pas komen. Sampdoria heeft tot januari sowieso één speler minder. Juventus is nu het meeste beschadigd door Ihattaren. Het is mogelijk dat beide clubs een soort gentlemen's agreement sluiten, waarbij Sampdoria gecompenseerd wordt door Juventus. Mogelijk in de vorm van een andere speler."

Ihattaren zakt in de modder
De huidige situatie is een levensgroot verschil met twee jaar geleden, toen Ihattaren floreerde onder Mark van Bommel en de toenmalige PSV-trainer in de armen vloog na het maken van een doelpunt. Ihattaren werd een grote toekomst voorspeld en hoe vaak is niet geroepen dat PSV met hem de volgende kaskraker in handen heeft? De gewenste transfersom van zo'n dertig miljoen euro slinkte echter naar een dramatische twee miljoen.

Tot dusver is Van Bommel de enige trainer die Ihattaren aan de praat heeft weten te krijgen. Onder Roger Schmidt ging het bergafwaarts, al is de Duitser daar niet de hoofdschuldige van. Dat is Ihattaren zelf. Zijn (veranderde) instelling en het structureel niet nakomen van afspraken hebben hem bij PSV uiteindelijk de kop gekost. Bijvoorbeeld zeggen dat hij bij de fysiotherapeut was geweest terwijl dat niet het geval was, of de situatie anders schetsen dan die was.

Het lijkt er vooralsnog op dat de huurovereenkomst beëindigd gaat worden en Ihattaren, die twee jaar geleden zijn vader verloor en het daar heel moeilijk mee heeft gehad, op huurbasis elders wordt gestald. De eerste mogelijkheid daarvoor dient zich in januari aan, maar dan moet Sampdoria hem eerst zien te vinden.

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws