Titanenstrijd in de Eredivisie: hier liggen de kansen en gevaren voor Ajax en PSV

Titanenstrijd in de Eredivisie: hier liggen de kansen en gevaren voor Ajax en PSV

Gepubliceerd: zondag 24 oktober 2021 om 14:00zo 24-10-2021 om 14:00

De nummer één tegen de nummer twee, 020 tegen 040 en Amsterdam tegen Eindhoven. Op papier is de Eredivisie-topper tussen Ajax en PSV er een om van te watertanden. Hoe kunnen de Nederlandse grootmachten elkaar bestrijden op het veld? VoetbalPrimeur analyseert.

Kansen voor Ajax

1. Overtal creëren
Aan de driehoek Jurriën Timber-Lisandro Martínez-Edson Álvarez zal Erik ten Hag niet tornen voor het duel met PSV. Onlangs sprak Timber zich al uit over de goede communicatie tussen het drietal en dat is niet geheel onterecht. Mede door de verbale kracht kan Ajax vaak ongestoord opbouwen. De Mexicaan weet wanneer hij weg moet blijven in de opbouw, om zo een van de twee centrumverdedigers de oversteek naar het middenveld te laten maken.

Timber stapt in en komt vrij op het middenveld. De voorste twee PSV'ers zijn uitgespeeld, waardoor meerdere passlijnen open liggen
Timber stapt in en speelt zich vrij op het middenveld. De voorhoede van FC Utrecht is uitgespeeld, waardoor er meerdere passlijnen open liggen. Bron: ESPN.

Als Roger Schmidt zijn tactiek niet aanpast, kan Ajax hier gebruik van maken. Eran Zahavi en Mario Götze zijn bij PSV de voorste mannen die drukzetten op de centrale verdedigers van de tegenstander. Wanneer Timber en Martínez met lef spelen en de voorste linie van de Eindhovenaren weten uit te spelen, kan er een overtalsituatie gecreëerd worden op het middenveld.  

2. Ruimte achter de laatste linie
PSV speelt met André Ramalho, Olivier Boscagli, Ibrahim Sangaré en Marco van Ginkel in een compact blok. De backs, vaak Phillipp Mwene en Philipp Max, staan hoog. Bij een lange bal, zoals hier tegen PEC Zwolle, is Ramalho vaak degene die het kopduel aangaat. Hoewel hij vaak wint, ligt het gevaar op de loer als hij het duel een keer verliest. Een verloren kopduel leidt tegen PEC meteen tot een tegengoal. Mocht Ajax er voetballend niet uitkomen, dan kan het de lange bal op Sébastien Haller hanteren, met om hem heen Antony, Dusan Tadic en Steven Berghuis.


Ramalho (ter hoogte van de scheids) verliest het kopduel en is geklopt. Max staat te hoog en kan het gat niet dichten, waardoor PSV snel in een twee-tegen-twee- of één-tegen-één-situatie komt. Bron: ESPN.

Kansen voor PSV

1. Snelle balverplaatsing
In de strijd om de Johan Cruijff Schaal bleek Ajax kwetsbaar als de aanvallers van PSV met het gezicht naar het doel kwamen te staan. Met Noni Madueke en Cody Gakpo op de flank beschikken de Eindhovenaren over een individuele actie. Als het PSV lukt om via een snelle balrotatie of counter Ajax uit positie te krijgen en een van beide vleugelflitsers vrij te spelen, komen er kansen.


PSV opent de bal razendsnel vanaf rechts en brengt Gakpo in stelling. Het centrale duo en de middenvelders zijn nog niet aangesloten, waardoor Gakpo in de één-tegen-één in zijn kracht komt. Bron: ESPN.

2. Middenvelders Ajax voor de bal
Ten Hag wil de opponent te allen tijde de wil op leggen door de bal op de helft van de tegenstander te veroveren. Hier schuilt ook een gevaar. Het middenveld van de Amsterdammers staat blij vlagen in zijn geheel voor de bal. Zoals bij de 0-2 van Madueke in de Johan Cruijff Schaal ook gebeurde, won PSV de slag op het middenveld via Van Ginkel, waarna de bal direct voorwaarts werd gespeeld.

Zo deed FC Utrecht dat ook bij het doelpunt van Django Warmerdam twee weken geleden. De Domstedelingen wonnen het duel rond de middencirkel en Ajax was compleet uit positie. De counter werd snel uitgespeeld en de middenvelders kwamen te laat.


Ajax verliest het duel op het middenveld en de tegenstander kan in een overtalsituatie richting Remko Pasveer. De restverdediging is niet op orde. Bron: ESPN.

Gevaar voor Ajax

De rechtervleugel van PSV
Het uitschakelen van Madueke zal een van de speerpunten zijn van Ten Hag. In de Johan Cruijff Schaal liet de Engelse tiener de Ajax-defensie keer op keer zijn hielen zien. Daley Blind zal gezien zijn snelheid enige ondersteuning moeten krijgen om de PSV'er af te stoppen. Krijgt hij dit niet, dan is de één-op-één-situatie penibel voor Ajax. Krijgt hij wel de gewenste rugdekking, dan ligt er voor PSV ruimte om door de as te spelen.


Met Blind op linksback moet Ajax waken voor een situatie als deze, waarin Madueke een vrije doortocht heeft (wat in de Johan Cruijff Schaal gebeurde). De rugdekking is niet op orde, omdat Martínez doorstapt, maar te laat is. Bron: ESPN.

Gevaar voor PSV

Breien door de as
Bij vlagen is PSV dezelfde ploeg die vorig jaar 4-2-2-2 speelde. Op die momenten staan de buitenspelers bijna naast de spitsen en zijn de onderlinge afstanden tussen middenveld en aanval zo'n tien meter. Schmidt laat zijn ploeg graag combineren door de as, maar met zoveel man (zie foto's) op een beperkt aantal vierkante meter wordt goed voetbal spelen een lastig verhaal.


Schmidt wil graag door de as spelen, maar hier speelt PSV 'trechtervoetbal'. Mwene is hier de enige die het veld groot houdt. De rest staat op nog geen tien meter van elkaar. Bron: ESPN.

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws