Sparta kan nog weinig met Okoye-miljoenen: 'Jaarlijks 2,5 miljoen euro tekort'

Sparta kan nog weinig met Okoye-miljoenen: 'Jaarlijks 2,5 miljoen euro tekort'

Gepubliceerd: donderdag 25 november 2021 om 13:20do 25-11-2021 om 13:20

Sparta vangt na dit seizoen miljoenen voor de naar Watford vertrekkende doelman Maduka Okoye, maar gaat daar op de korte termijn niet de vruchten van plukken. Technisch directeur Henk van Stee moet creatief zijn als hij de huidige nummer zestien van Nederland aan extra winterse versterkingen wil helpen.

De Kasteelclub heeft in de voorbije seizoen prima resultaten op de transfermarkt geboekt: voor Okoye gingen Ragnar Ache, Halil Dervisoglu, Julian Chabot en Rick van Drongelen al voor miljoenen de deur uit. Van Stee kan echter nauwelijks herinvesteren. "Als ik het goed begrijp, is een groot deel in het exploitatietekort gegaan", laat hij weten aan het Algemeen Dagblad. "Manfred (Laros, algemeen directeur, red.) heeft in jullie krant eerder al aangegeven dat Sparta jaarlijks begint met een tekort van 2,5 miljoen euro. Dat zegt wel iets over hoe Sparta er financieel voorstaat."

Spectaculaire januaritransfers lijken dan ook niet in het verschiet te liggen. "De Europees spelende Nederlandse clubs laten in de winterstop geen spelers gaan, terwijl de toppers uit de Eerste Divisie financieel onhaalbaar zijn voor ons. En áls er al zo'n speler is, gaat hij liever naar een club als FC Twente waar geen kunstgras ligt en gewoonlijk 25.000 mensen op de tribune zitten", legt Van Stee uit. Sparta zal zich dus moeten focussen op de buitenlandse markt en de eigen jeugd. "Alleen: ook daar haal je niet zomaar 'twintig doelpunten'. Het wordt zoeken naar die ene speld in de hooiberg."

Trainer Henk Fraser hamerde afgelopen zomer al op het belang van versterkingen, die er echter niet zijn gekomen. Van Stee baalt daar ook van. "Ik had misschien harder met mijn vuist op tafel moeten slaan, aangezien we wisten dat Abdou Harroui (inmiddels uitkomend voor Sassuolo, red.) verkocht zou gaan worden." Vanwege financiële erfenissen uit het verleden wil Sparta niet te veel risico's nemen, waardoor Van Stee het met beperkte middelen moet blijven doen. "Hoe lang houdt Sparta dit nog vol? vraag ik mezelf geregeld af. We zullen nu echt een keer een grote, aansprekende sponsor moeten binnenhalen. En snel meer ruimtes voor sponsoren moeten creëren. Anders blijft Sparta die club die eens in de paar jaar degradeert."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Gaat Sparta dit seizoen degraderen?

Ja, direct
21%
Ja, via de play-offs
20%
Nee
58%
(397 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws