Crisis bij Sparta: anonieme medewerkers willen onderzoek in 'beklemmende situatie'

Crisis bij Sparta: anonieme medewerkers willen onderzoek in 'beklemmende situatie'

06-12-2021 13:17
33

Het is crisis bij Sparta. Zo'n twintig medewerkers en jeugdtrainers van de Rotterdamse club pleiten voor een intern onderzoek, nu de spanningen tussen technisch directeur Henk van Stee en algemeen directeur Manfred Laros het kookpunt hebben bereikt.

De ruzie tussen Van Stee en Laros, die vorige week tot ontploffing kwam, is slechts het topje van de ijsberg: anonieme medewerkers schetsen in gesprek met RTV Rijnmond een onaangenaam beeld van het reilen en zeilen binnen de club, ingegeven door de harde hand waarmee Van Stee zou regeren.

'Zeer beklemmende situatie'
Sinds de technisch directeur in 2018 terugkeerde op Het Kasteel, is er volgens de medewerkers sprake van een gespannen sfeer. Met name in de jeugdopleiding gaat het mis. Van Stee was aanvankelijk alleen verantwoordelijk voor het eerste elftal, maar heeft zich regelmatig kritisch uitgelaten over de talentenfabriek, zowel intern als extern.

'Dat leidde volgens de groep ontevreden Spartanen al snel tot een zeer beklemmende situatie waarbij angst overheerste', schrijft Rijnmond. 'Veel jeugdtrainers en andere jeugd-functionarissen die geen relatie met de TD hadden vreesden voor hun baan. Sparta werd daardoor een wespennest, omdat direct duidelijk was waar Van Stee op uit was: totale controle over de jeugdopleiding.'

Vriendjespolitiek
Die volledige controle kreeg Van Stee uiteindelijk ook. Het leidde twee maanden geleden tot het vertrek van clubman Dolf Roks. Ook andere medewerkers vertrokken, gedwongen en vrijwillig. Als vervangers zou Van Stee 'vrienden van de familie' naar voren schuiven, waaronder de nieuwe hoofd jeugdopleiding Jeroen Rijsdijk. Ook leidt de aanstelling van schoonzoon Geert Arend Roorda als trainer van Jong Sparta tot gefronste wenkbrauwen.

'Dit is niet werkbaar meer op deze manier', laat de groep anonieme werknemers weten. 'Laat iedereen maar de waarheid vertellen tegen een commissie waarbij geheimhouding verzekerd is. Wij denken dat het bestuur dan echt gaat schrikken wat er speelt bij Sparta, zij hebben echt geen idee. Er moet wat veranderen en snel ook, want het gaat nu echt de verkeerde kant op met onze mooie club.'