Zeven conclusies: bijzondere prestaties Haller én Champions League-outsider Ajax

Zeven conclusies: bijzondere prestaties Haller én Champions League-outsider Ajax

07-12-2021 23:45
38

Ajax kan de blik gaan richten op de achtste finales van de Champions League na de 4-2 zege op Sporting Portugal in de laatste groepswedstrijd. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies.

De twee gezichten van Schuurs
Perr Schuurs mocht het als vervanger van Jurriën Timber laten zien en speelde eigenlijk best een puike pot. Hij had een aantal goede intercepties en flink wat knappe inspeelpasses. Dat beloonde de Limburger met een assist. Maar ja, dat ene moment bij de 1-1 mag hem niet overkomen. Daardoor was hij toch weer de dissonant.

Ajax is een outsider voor de titel
Met achttien punten uit zes duels zet Ajax zich definitief op de kaart als outsider voor de eindzege in de Champions League. Erik ten Hag heeft een bijzonder hecht collectief gesmeed en wie zijn er nu echt beter? Bayern München, Liverpool en Manchester City wellicht, maar de trainer zei het al: "We weten dat we iets kunnen bereiken. Geen ploeg zal het leuk vinden om tegen Ajax te loten."

Belangrijke slag in coëfficiënten-clash
Het duel tussen Ajax en Sporting was ook een clash tussen Nederland en Portugal. Door de 4-2 zege van de Amsterdammers én de nederlaag van FC Porto tegen Atlético Madrid (1-3) deelde Nederland een belangrijke slag uit in de strijd om plek zes op de coëfficiënten-lijst. Lees er hier alles over.

Ajax schaart zich in bijzonder rijtje én vestigt clubrecord
Ajax is pas de zevende club ooit die zijn zes groepswedstrijden in de Champions League allemaal weet te winnen. Real Madrid (in 2011/2012 en 2014/2015), AC Milan (1992/1993), Paris Saint-Germain (1994/1995), Spartak Moskou (1995/1996), FC Barcelona (2002/2003), Bayern München (2019/2020) en Liverpool (ook dit seizoen) gingen de ploeg van Ten Hag voor. Ajax verbetert bovendien het eigen clubrecord uit 1995/1996, toen de Amsterdammers zestien punten pakten in de groepsfase.

Messi, Ronaldo, Lewandowski en… Haller
Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Robert Lewandowski en Sébastien Haller: zij wisten als enige spelers ooit tien keer te scoren in zes duels in de groepsfase. De Ivoriaanse spits is na de Portugese ster bovendien de tweede speler die in alle zes de groepsduels weet te scoren. Het zijn bijzondere prestaties van Haller, die de kritiek volledig heeft doen verstommen.

Meest lucratieve CL-groepsfase ooit
Ajax tikt bijna de zeventig miljoen euro aan inkomsten aan in de Champions League. Daarmee is het de meest lucratieve groepsfase van de Amsterdammers ooit. In het succesvolle seizoen 2018/2019 werd uiteindelijk meer dan negentig miljoen binnengehaald, dus de Amsterdammers hebben dit jaar nog wel even te gaan.

Potentiële tegenstanders
Voor Ajax kan het aftellen tot de Champions League-loting nu echt beginnen. Op maandag 13 december vanaf 12.00 uur komt de Nederlandse kampioen te weten wie de tegenstander wordt in de achtste finale. Ajax loot als groepshoofd mee en treft een nummer twee uit een andere poule. Met Paris Saint-Germain, Atlético Madrid en Internazionale zijn er drie potentiële tegenstanders bekend. De andere vier mogelijke opponenten worden pas woensdagavond duidelijk.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie