'Het is leuk dat clubs geïnteresseerd zijn, maar ik blijf me focussen op NEC'

'Het is leuk dat clubs geïnteresseerd zijn, maar ik blijf me focussen op NEC'

26-12-2021 11:00
23

Elayis Tavsan maakte in 2021 een bijzondere ontwikkeling door: aan het begin van het jaar was de aanvaller een relatief onbekende speler in de Keuken Kampioen Divisie, terwijl hij zich nu wekelijks in de Eredivisie mag laten zien. VoetbalPrimeur blikt terug en kijkt vooruit met Tavsan.

Tavsan had een belangrijk aandeel in de promotie van NEC naar de Eredivisie, met elf goals en zeven assists. Op het hoogste niveau staat de teller op vier treffers na de eerste seizoenshelft. "Het was een mooi jaar, met ups en downs", blikt Tavsan terug op zijn 2021. "Het hoogtepunt was de promotie met NEC. Dat was ook het doel toen ik bij de club kwam: we wilden heel graag samen de Eredivisie in. Gelukkig is dat gelukt, daar ben ik erg blij mee."

Nu krijgt de linkspoot de kans om te schitteren in de Eredivisie. "Dat is heel leuk, het niveau is natuurlijk wat hoger dan in de Keuken Kampioen Divisie. Ik wilde mezelf meten met de besten. Dat gaat tot nu toe prima, vind ik."

Kritiek en dieptepunt
Toch was het niet alleen maar koek en ei voor Tavsan in 2021. "Mijn grootste dieptepunt was denk ik mijn blessure, waardoor ik de play-offs miste. Het was heel zuur dat ik zulke belangrijke wedstrijden moest missen. Toen we nog niet zo ver waren, dus rond de eerste twee wedstrijden (tegen Almere City en Roda JC, red.), vond ik het wel echt moeilijk dat ik niet mee kon doen. Ik zat ermee, maar toen we in de finale stonden (tegen NAC Breda, red.), heb ik alleen maar gehoopt dat we het zouden halen. Uiteindelijk is dat gelukt, ik kon de knop toen snel omzetten."


Tavsan in actie tegen FC Dordrecht. Achteraf bleek het zijn laatste duel van 2020/21

Nu hij in de Eredivisie speelt, zijn er meer mensen die letten op Tavsan. De twintigjarige aanvaller krijgt regelmatig lof, maar soms klinkt er ook kritiek: Tavsan zou te weinig oog hebben voor zijn medespelers. "Op zich kan ik goed tegen kritiek, als het maar goed onderbouwd is", vertelt hij. "Vorig jaar had ik in de Keuken Kampioen Divisie de meeste goals en assists bij NEC. Dit seizoen heb ik pech dat er uit mijn voorzetten nog geen goals zijn gemaakt. Dat gaat in het nieuwe jaar veranderen, daar ben ik van overtuigd. Het ligt er ook maar net aan waar je de nadruk op wil leggen."

'Heel mooi dat er interesse is'
Kritiek of niet, Tavsan kreeg dit seizoen al een aantal onderscheidingen vanwege zijn prestaties. Hij werd in oktober verkozen tot Talent van de Maand in de Eredivisie en zat in VP's Team van de Week na speelronde zeventien. Clubs uit het binnen- en buitenland beginnen dan ook belangstelling te tonen. "Het is natuurlijk heel leuk dat er clubs geïnteresseerd zijn", vertelt de rechtsbuiten. "Voor mij is het nu zaak om de focus op NEC te houden. Wat er daarnaast gebeurt, zien we wel als het zo ver komt. Vorig seizoen was er ook veel interesse in mij, dus ik ben er nu wel aan gewend. Ik kan er goed mee omgaan en weet dat ik mijn focus moet behouden."

Vorige zomer koos de jeugdinternational er bewust voor om in Nijmegen te blijven: hij vond zichzelf nog niet rijp genoeg voor een transfer. Hoe is dat nu? "Ik vind dat ik nu in de Eredivisie wel stappen heb gemaakt, ten opzichte van vorig seizoen. Ik ben nu wat verder. Ik moet alleen nog steeds kijken wat het beste voor mij is. Daar helpen de mensen om me heen, mijn zaakwaarnemer en ouders, me goed bij."

"Voor mij is het ook belangrijk dat ik aan spelen toekom, als ik een stap maak. Daarom moet ik er goed over nadenken." Als hij moet kiezen, heeft de rappe vleugelspeler een lichte voorkeur voor een binnenlandse transfer. "Het is toch wat makkelijker om in Nederland te blijven, in mijn vertrouwde omgeving. Maar ik sluit niet uit dat er in het buitenland ook mooie opties voor mij zijn."

In de winterstop gaat Tavsan eerst aan andere zaken denken dan aan voetbal: hij gaat even op vakantie, om de batterij weer op te laden. Voor het nieuwe jaar heeft Tavsan een aantal doelen. "Sowieso handhaving veiligstellen met NEC, dat is een doel op zich", stelt hij. "We zijn op de goede weg en ik denk dat het sowieso goedkomt als we deze lijn doortrekken. Persoonlijk wil ik belangrijk zijn met goals en assists. Welke cijfers ik ga halen, zie ik aan het eind van het seizoen wel. Of ik specifieke aantallen in mijn hoofd heb? Nee, niet echt, gewoon zoveel mogelijk. Vorig seizoen haalde ik de dubbele cijfers. Het zou heel mooi zijn als dat nu weer zou lukken", besluit hij.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)