Lewis Montsma over spelen op Wembley, goal tegen Liverpool en Londense catwalk

Lewis Montsma over spelen op Wembley, goal tegen Liverpool en Londense catwalk

25-12-2021 08:30 Laatste update: 08:38
6

Ook in coronatijden blijven sommige dingen altijd hetzelfde: de Eredivisie ligt tijdelijk stil, maar in Engeland gaan ze vrolijk verder, als de besmettingscijfers het tenminste toestaan. VoetbalPrimeur spreekt een aantal Nederlanders die (onder voorbehoud) op Boxing Day op het veld staan. Met in deze aflevering: Lincoln City-verdediger Lewis Montsma.

'The full experience'
"Ik hoorde dat er in Nederland al een hele lockdown is?", vraagt Montsma tijdens het interview met deze website. Ook in Engeland gaat het de afgelopen weken hard met de besmettingscijfers: de League One-wedstrijd tussen Lincoln City en Doncaster Rovers werd al afgelast. Op Boxing Day lijkt er wel met publiek te worden gevoetbald tegen MK Dons, maar Montsma ziet de bui al hangen voor de eerste weken van het nieuwe jaar. "Het ging best een lange tijd prima, alles was open. Maar er zijn weer een paar nieuwe regels ingevoerd en ik ben bang dat het weer minder wordt."

Montsma heeft tijdens zijn debuutseizoen in Engeland al hoofdzakelijk voor lege stadions moeten spelen, ook op Boxing Day. "Dat was gewoon een wedstrijd als alle andere. En het hele jaar was ook niet the full experience, zeg maar. We haalden de play-offs om promotie, toen waren er wel weer wat fans, maar nog steeds niet helemaal vol. Dit seizoen zat het wel vol bij alle thuiswedstrijden, dat is top, jammer dat we dat vorig seizoen hebben gemist."

Finale op Wembley, scoren tegen Liverpool
De eerste corona-uitbraak in het voorjaar van 2020 pakte juist nog voordelig uit voor hem. FC Dordrecht besloot de optie in zijn aflopende contract niet te lichten, waardoor Montsma transfervrij naar Engeland kon. Toen Lincoln City zich meldde, hoefde hij niet lang na te denken. "Ik had altijd al in Engeland willen voetballen, de League One was een mooie competitie om vanuit Dordrecht in te stromen", aldus de verdediger, die voor de Nederlandse accenten in het Britse voetbal moet zorgen. "Dat was natuurlijk mijn eerste vraag, hoe ze spelen. Maar de coach, Michael Appleton, heeft mij juist gehaald vanwege mijn voetballende kwaliteiten. Er zijn weinig teams in League One die niet de lange bal spelen, maar wij proberen wel te voetballen, het middenveld op te zoeken."

Zijn eerste seizoen bij The Imps was een groot succes en eindigde zelfs op Wembley: Lincoln City streed met Blackpool om promotie naar het Championship. "Alleen stond ik er niet in. Hele seizoen gespeeld, maar toen stond ik er niet in...", aldus Montsma, die uiteindelijk vlak voor tijd inviel en een nederlaag niet meer kon voorkomen. "Maar het was wel tof om daar te spelen. Dertig procent van het stadion zat vol: de helft Lincoln-fans, de helft Blackpool-fans." In de League Cup wist Montsma tegen het grote Liverpool te scoren. "Ja, Liverpool was ook lachen. Erg leuk om tegen ze te spelen, alleen maar van genoten", glundert hij, ondanks de uiteindelijke 2-7 nederlaag. "Tegen Virgil van Dijk, Shaqiri, Curtis Jones, Jota kwam er ook nog in. Ja, man... Was echt tof."

Zeven uur in de bus naar Plymouth
Ook in de competitie kijkt Montsma zijn ogen uit, zeker nu de stadions weer gevuld zijn. In deze League One-jaargang zijn voormalig Premier League-clubs als Wigan Athletic, Sunderland, Portsmouth, Ipswich Town en Bolton Wanderers actief. "Echt gaaf om tegen zulke clubs te spelen. Nu moet ik zeggen dat Lincoln ook goede fans heeft, het is altijd uitverkocht. Er zitten verder geen echte topclubs in de buurt, dus iedereen in de buurt is ook voor Lincoln." Door die niet-centrale ligging is elke uitwedstrijd wel een ellenlange reis, inclusief overnachting. "Het verst is Plymouth Argyle, zeven uur in de bus. Dat is wat anders dan Nederland, waar alles om de hoek is. Maar daar wen je vanzelf aan. Dan zit je in de bus Uno te spelen met je teamgenoten, dan vliegt de tijd voorbij."

Het Engelse ritme en de voetbalcultuur bevallen Montsma dus wel. "Lincoln is een leuk stadje, met leuke mensen. En qua voetbal: je speelt hier elke week tegen megaspitsen, goed voor mijn ontwikkeling. Ik wil sowieso het Championship halen en misschien nog wel een stapje hoger, dus ik ben zeker niet van plan om snel te vertrekken", vertelt de geboren Amsterdammer, die zich zelfs aan de typische English breakfasts heeft gewaagd. "Ja, haha. We hebben wel warme bonen op toast en 's ochtends een roereitje of scrambled eggs, dat is prima. Toen ik hier kwam, at ik het echt niet. Maar uiteindelijk ga je erin mee."

Modeshow in Londen
Voordat hij naar Engeland vertrok, haalde Montsma één keer de headlines in Nederland: in zijn FC Dordrecht-tijd moest hij één keer passen voor de training, omdat hij in Londen op de catwalk werd verwacht. Dat was echter een éénmalig avontuur, benadrukt hij. "Die vrijdag speelden we tegen FC Twente thuis, ik moest zaterdagochtend het vliegtuig naar Engeland pakken voor de modeshow en ik kwam dinsdagochtend voor de training weer terug. Dat was wel speciaal, zeker ook leuk om te doen. Ze hebben me nog wel een keer gevraagd, maar dat kwam niet uit met voetbal, dat blijft wel mijn eerste keuze natuurlijk. Zoals het er nu naar uitziet, heb ik mijn handen vol aan het voetbal, zaterdag én dinsdag wedstrijden."

Na al die maanden in Engeland moet het zondag dus gaan gebeuren: Boxing Day met publiek, waaronder één bijzondere gast. "Mijn moeder is nu hier om Kerst met mij te vieren. Ik hoop dat de wedstrijd doorgaat, want dan gaat ze me voor het eerst live in actie zien hier. Die dag erna gaat ze weer weg. En op 1 januari spelen we tegen Ipswich Town uit, dus op 31 december zitten we gewoon in het hotel in Ipswich. Beetje saai, maar het hoort erbij, je weet waar je voor tekent."

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s