Excelsior kon niet twaalf spelers en één keeper afvaardigen: 'Beide regels niet'

9 januari om 17:24

Ondanks de oplopende besmettingscijfers in Nederland worden voetbalwedstrijden in Nederland alleen afgelast in extreme situaties, als clubs niet minstens twaalf veldspelers en één keeper op de been kunnen brengen. In het eerste voetbalweekend van 2022 heeft Excelsior echter al te maken gekregen met zo'n extreme situatie, vertelt algemeen directeur Daan Bovenberg.

De nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie zou zondagmiddag tegen nummer vier ADO Den Haag spelen, maar die wedstrijd werd enkele uren van tevoren afgelast. Bovenberg sprak eerder al van een 'coronatsunami'. "Wij zagen het al aankomen, we hadden nog wat hertesten staan van afgelopen zaterdagavond. En zondagochtend werd bevestigd dat dit ook positieve gevallen waren. En dan konden wij op geen enkele manier meer voldoen aan de regel die nodig is om voor de dag te komen", vult hij aan in gesprek met ESPN, doelend op de '12+1-regel'. "Aan beide hebben we niet kunnen voldoen."

Overigens is niet iedere speler van de Kralingers gevaccineerd, laat Bovenberg desgevraagd weten. "Met aantallen en namen en rugnummers moet ik – zeker als het gaat over vaccinatie – een beetje oppassen. Niet iedereen is geboosterd, niet iedereen is gevaccineerd. Het overgrote merendeel uiteraard wel, maar ook daarvoor geldt dat het helemaal geen vrijbrief is om positief te testen."

Als Excelsior dan wel voldoende mankracht heeft, is De Graafschap vrijdag de volgende tegenstander. Voor de wedstrijd tegen ADO wordt nog een nieuwe datum gezocht.