Zweden knijpen in handjes met Feyenoord-deal: 'Te goed om te weigeren'

16 januari om 13:00
Laatste update: 15 januari om 11:36

Feyenoord haalt Patrik Walemark op bij BK Häcken en dus gaat bij beide clubs de vlag uit. Feyenoord heeft een topspeler binnengehaald en Häcken ontvangt voor Zweedse begrippen een megabedrag. VoetbalPrimeur stelt Walemark aan je voor.

Feyenoord en Häcken zijn het deze week eens geworden over Walemark, die qua speelstijl veel weg heeft van Steven Berghuis, waar in Rotterdam nauwelijks nog over gesproken wordt. Feyenoord betaalt een vast bedrag van om en nabij de drie miljoen euro, dat door bonussen nog verder op kan lopen. Häcken wilde per se een vast bedrag incasseren wanneer Feyenoord Walemark weer doorverkoopt (vermoedelijk ongeveer 1,5 miljoen euro) en een doorverkooppercentage van (ongeveer) vijftien procent. Volgens Zweedse insiders heeft de zaakwaarnemer van Walemark overigens bewust een poging gedaan om de prijs op te drijven door namen van geïnteresseerde clubs te lekken naar de media. Vanaf een bepaald bedrag incasseert hij namelijk een percentage van de transfersom.

"Walemark wordt beschouwd als een van de grootste talenten van Zweden", zegt journalist Josip Ladan van het Zweedse Sportbladet. "Hij heeft in de tweede seizoenshelft een enorme doorbraak doorgemaakt en is door zijn techniek, snelheid en kracht eigenlijk een 'atypische' Zweedse speler."

Häcken verliest met Walemark een essentiële speler, maar is desondanks blij met de deal met Feyenoord. "De club is met deze deal bijzonder tevreden. Het is de grootste uitgaande transfer in de clubgeschiedenis en dat geeft aan dat de jeugdopleiding van de club goed functioneert. Häcken moet het hebben van talentontwikkeling en verkoopt normaal gesproken vrijwel alleen Afrikaanse spelers."

Walemark speelde pas anderhalf jaar in het eerste van Häcken, maar was al snel toe aan een nieuwe stap in zijn loopbaan. Die krijgt hij met Feyenoord. "Zijn kwaliteiten passen beter in Europa dan in de Zweedse Allsvenskan", zegt Ladan. "Het aanbod was te goed om te weigeren en de transfersom was voor andere Zweedse club, vooral Malmö, te hoog om te evenaren."

"Patrik is een moderne, snelle, technische en zeer begaafde speler die professioneel is en zich buiten het veld gedeisd houdt. Hij komt uit een voetbalfamilie en heeft eigenlijk alles om een geweldige speler te worden. Waarschijnlijk komt hij terecht bij een van de top-vijf clubs in de Serie A. Dat zeggen we niet vaak over Zweedse spelers, maar de kwaliteiten heeft hij absoluut."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)