Van 't Schip sluit periode in Griekenland af: 'We dachten dat we door zouden gaan'

Van 't Schip sluit periode in Griekenland af: 'We dachten dat we door zouden gaan'

John van 't Schip is geen bondscoach van Griekenland meer. De 58-jarige trainer liep op 31 december van het vorig jaar uit zijn contract en besloot om zijn verbintenis niet te verlengen. In gesprek met VoetbalPrimeur verhaalt hij over zijn persoonlijke hoogtepunten, het offensieve spel waar hij de doorgaans 'defensieve' Grieken van wist te overtuigen en zijn redenen om toch niet verder te gaan.

Van 't Schip belt vanuit Griekenland, waar hij nog een aantal praktische zaken af te handelen heeft. Als dat gebeurd is, zal hij het land achter zich laten. Dat spijt hem, zo laat hij weten aan deze website. "Ik sluit een hele mooie periode uit mijn loopbaan af", zo zegt hij. "We (Van 't Schip en assistent Aron Winter, red.) kwamen binnen op een moment dat het slecht ging. Het Griekse voetbal zat sinds 2014 in een neerwaartse spiraal, maar we hebben het team nieuw bloed kunnen geven."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door John van’t Schip (@johnvantschip)

De Nederlandse trainer paste veel jonge spelers in, waarvan we er een aantal kennen uit de Eredivisie. Zo kregen Vangelis Pavlidis, Giorgos Giakoumakis, Tasos Douvikas en Pantelis Hatzidiakos een kans. "De toekomst van het Griekse voetbal ziet er nu een stuk beter uit", denkt Van 't Schip. "In potentie kan het alleen nog maar beter gaan. We hebben gedaan wat wij vonden dat we moesten doen en uiteindelijk is het het belangrijkste dat we er resultaten mee boekten en dat de spelers weer blij waren. Ze kwamen weer graag voor het nationale elftal spelen en dat was eerst niet zo."

Het voetbal in Griekenland zat namelijk lang in verval. Jarenlang teerden het volk en de bond nog op hun oude helden. In 2004 werd de formatie, destijds onder leiding van de legendarische Otto Rehhagel, Europees kampioen en dat maakte dat ieder jongetje in Griekenland de selectie van die tijd nog kan dromen. 'Het oude Griekenland kende vele goden en het huidige Griekenland heeft er elf' is een spreuk die je vaak hoort. Verjonging was dus lang uit den boze, want dat betekende dat oude helden afgeserveerd moesten worden.

Bijna achttien jaar na de EK-stunt zijn alle hoofdpersonen uit die tijd gestopt, maar wordt er in Griekenland nog altijd in het defensieve voetbal geloofd dat hun land de titel bracht. Ook daar kreeg Van 't Schip mee te maken. "Je wordt snel met Rehhagel en dat team geconfronteerd, maar wij wilden zo niet voetballen en hebben ons eigen plan getrokken. Er werd vervolgens gezegd en geschreven dat het elftal met onze manier van voetballen door velen als het beste sinds 2004 werd gezien. Spelers van toen beaamden dat ook. Dat zijn leuke complimenten, maar natuurlijk zijn de resultaten hetgeen wat blijft hangen."

Het lukte Van 't Schip en zijn team namelijk niet om de Grieken naar het WK van 2022 in Qatar te loodsen. Een realist zal zeggen dat dit in een poule met Spanje en Zweden ook niet verwacht had mogen worden, maar daar denkt de in Canada geboren Amsterdammer anders over. "Het doel was om het WK te halen, dus het is heel jammer dat dat niet gelukt is. We hebben daarentegen wel laten zien dat we niet onderdoen voor Zweden en dat we het Spanje heel moeilijk kunnen maken. Mensen hebben gezien dat we niet ver van het niveau af zitten dat nodig is om het WK te spelen."

Daarmee doelt hij ook op de Griekse bond. Zij waren tevreden over het werk van hun Nederlandse bondscoach en schaarden zich achter hem toen hij kritiek leverde op Griekse topclubs. Ploegen als Olympiakos, PAOK en AEK Athene stellen volgens Van 't Schip te veel buitenlanders op, in plaats van lokaal talent. "Zo worden jonge Griekse spelers niet beschermd. Dat vonden ze bij de bond ook, maar de clubs moeten daar iets aan doen. Die hebben in Griekenland veel macht, dus dat was lastig. In de toekomst zouden we veel aan nieuwe regels kunnen hebben."

De trainer spreekt nog steeds in we-vorm over het Griekse team. Toch besloot hij afgelopen november om de deur achter zich dicht te trekken en To Piratiko over te doen aan een opvolger, die nog niet bekend is. "Eigenlijk wilden wij en het bondsbestuur wel verder en dacht ik dat na de laatste WK-kwalificatiewedstrijden over mijn contract gesproken zou worden. Plotseling gingen er echter meer dingen spelen. We moesten opeens wachten op het bestuur, terwijl wij vonden dat het vertrouwen in ons er moest zijn en dat we al rond hadden moeten zijn. Toen besloten we te stoppen."

Een vreemde gang van zaken voor Van 't Schip en zijn staf, die meer hadden verwacht vanuit de bond. "Als je na ruim twee jaar nog moet wachten... Ons werd gezegd dat dat iets Grieks was, maar daar hadden we geen zin in. Het duurde ons gewoon te lang en dat voelde niet goed. We moeten wel honderd procent vertrouwen voelen om verder te gaan, maar dat voelde door het niet nakomen van eerder gemaakte afspraken op het laatst niet meer zo. Daarna zeiden zij in hun statement natuurlijk dat ze met ons door hadden gewild, maar het is goed zo. Wij gaan nu verder kijken."

Toch wil de voormalig Oranje-international absoluut niet natrappen. Aan het einde van het gesprek drukt hij ons op het hart om vooral de positieve kanten te belichten. "Ik wil niet dat het een negatief stukje wordt, want zo heb ik het echt niet gevoeld. Mensen richten zich altijd op de negatieve zaken en de redenen waarom ik niet aan ben gebleven, maar dat is echt maar een klein deel van het verhaal. Ik heb een mooie periode gehad in Griekenland en dat is het verhaal dat ik uit wil dragen."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s