'Speler parkeerde fout, iedereen naar de garage, Van Gaal vertelde hoe het moest'

17 januari om 12:06

Tijani Babangida heeft een zwak voor Louis van Gaal. Die Nigeriaanse oud-aanvaller leerde de huidige bondscoach van het Nederlands elftal kennen als een autoritaire trainer, maar tegelijkertijd als een vaderfiguur voor zijn spelersgroep.

Babangida stelt op verzoek van ELF Voetbal zijn sterrenteam samen en draagt Van Gaal – tijdens het seizoen 1996/1997 zijn trainer bij Ajax – voor als trainer. "Louis is een speciale coach, een leraar", aldus Babangida, die zich herinnert dat de invloed van zijn trainer zich tot ver buiten het voetbalveld uitstrekte. "Ik herinner me dat iemand zijn auto slordig had geparkeerd. Met de hele groep moesten we naar de parkeergarage en kregen we te horen hoe het wel moest."

Tegelijkertijd voelde de toenmalige rechtsbuiten altijd het vertrouwen van Van Gaal. "Van de andere kant kon je altijd bij hem terecht, hem altijd bellen. Ook voor privésituaties. Verjaardagen van vriendinnen vergat hij bijvoorbeeld nooit. Dat sierde hem."

Babangida kwam tussen 1996 en 2000 tot 102 optredens namens Ajax. Eerder en later in zijn carrière kwam hij ook nog uit voor Roda JC, VVV-Venlo en Vitesse.