Strijd met enorme financiële gevolgen: dit staat er voor PSV en Ajax op het spel

21 januari om 16:00

De wedstrijd tussen PSV en Ajax aanstaande zondag is meer dan alleen een Eredivisie-kraker. Het gat tussen beide titanen bedraagt één punt in het voordeel van de Eindhovenaren, maar dit ene punt kan aan het einde van de rit een miljoenenverschil betekenen. Hoe belangrijk deze topper vanuit financieel oogpunt is, duidt VoetbalPrimeur met de volgende cijfers.

Europese startpremie
Hoewel een tweede directe ticket in het verschiet ligt, zal ook komend seizoen alleen de kampioen rechtstreeks recht hebben op Champions League-voetbal. De club die na 34 wedstrijden bovenaan staat, kan alvast een startpremie van 15,64 miljoen euro bijschrijven. In de afgelopen seizoenen waren het de Amsterdammers die dit bedrag op de rekening gestort zagen worden. PSV daarentegen hield onlangs 'slechts' vijf miljoen euro over aan de Champions League-voorrondes en kon 3,63 miljoen aan startpremie voor de Europa League bijschrijven. De nummer twee van dit seizoen weet dus wat het kan verwachten.

Europese successen heilig
Hoe groot het verschil tussen plek één en twee in de Eredivisie kan zijn, zien we dit seizoen: de kloof tussen de inkomsten van PSV en Ajax over alleen deze Europese campagne is op zijn minst absurd te noemen. Waar de huidige koploper van de Eredivisie in de Champions League-voorrondes en de Europa League 14.325.200 euro bij elkaar speelde, kon Ajax de kas al met 63.793.692 euro spekken. Eén gewonnen Europa League-duel leverde PSV 630.000 euro op, terwijl de Amsterdammers per gewonnen groepsduel 2,8 miljoen euro overhielden. Aan de zes zeges dankt Ajax alleen al een bedrag van 16,8 miljoen euro, wat zonder recettes, tv-gelden en bonussen al meer is dan het totaal van PSV.

In februari en maart speelt Ajax tegen Benfica in de achtste finales van de Champions League. Een plek in de kwartfinale is goed voor 10,6 miljoen euro. Ter vergelijking: als PSV ten koste van Maccabi Tel Aviv de achtste finales van de Conference League bereikt, kan de club 600.000 euro bijschrijven. Als Ajax door kan stoten tot de halve finale én finale gaat de kassa in Amsterdam pas echt rinkelen. Wanneer Ajax op zaterdag 22 mei in de Gazprom Arena staat, is de club al 28 miljoen euro rijker en bij winst wacht nog eens 4,5 miljoen euro extra. Lukt het PSV om de Conference League-finale te halen, heeft de club na de achtste finales zes miljoen verdiend, met een bonus van twee miljoen als de eindzege in de wacht wordt gesleept.

Tv-gelden en coëfficiëntafhankelijke premies
Alsof het verschil tussen de twee Nederlandse topclubs nog niet groot genoeg was, zorgen deze twee factoren voor een nóg groter verschil. Aangezien Ajax de enige Nederlandse Champions League-deelnemer is, krijgen de Amsterdammers het complete deel dat geserveerd is in de tv-pot voor Nederlandse clubs. In totaal zit hier 300 miljoen euro in. In perspectief: de tv-pot in de Europa League bedraagt 139,5 miljoen euro en de tv-pot in de Conference League 23,5 miljoen euro. PSV zal het voor Nederland gereserveerde deel van de Conference League moeten delen met Feyenoord, Vitesse en AZ. De tv-gelden liggen in de Champions League veel hoger, omdat zendgemachtigden voor die wedstrijden simpelweg meer willen betalen. 

Doordat Ajax over de afgelopen tien jaar beter heeft gepresteerd dan PSV, staan de Amsterdammers op plek zestien van de tienjarige coëfficiëntenlijst van de UEFA. De Eindhovenaren vinden zichzelf op die lijst terug op plaats 35. Hierdoor ontvangt Ajax ook een hogere coëfficiëntafhankelijke premie. Omgezet naar bedragen, kan Ajax op basis van de huidige ranking 20,5 miljoen euro bijschrijven en PSV 'slechts' 3,6 miljoen euro.

Conclusie
Het is nog te vroeg om uitspraken te doen over de totale inkomsten, omdat de knock-out-fases van de Europese toernooien nog gespeeld moeten worden. Maar hoe ver de kloof aan het einde van de rit kan oplopen, is immens. PSV moet alles op alles zetten om het punt voorsprong op Ajax te behouden óf uit te breiden, om zodoende tijdens de volgende Europese jaargang in te lopen op de Amsterdammers. Als Ajax zondag wint in Eindhoven, heeft de regerend landskampioen de derde achtereenvolgende titel in eigen hand. Het financiële gat is in dat doemscenario tamelijk onoverbrugbaar voor de Eindhovenaren.

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)