Makkelie reageert op veelbesproken Ajax-goal: 'Begrijp lezing van Schmidt goed'

Makkelie reageert op veelbesproken Ajax-goal: 'Begrijp lezing van Schmidt goed'

23 januari - 18:02 Laatste update: 18:10
Eredivisie 327 Reacties

Scheidsrechter Danny Makkelie heeft tekst en uitleg gegeven over de veelbesproken 1-2 van Ajax tegen PSV. Vanuit een bepaalde hoek leek het erop dat de bal over de zijlijn ging in aanloop van de treffer, maar Makkelie stelt dat de treffer terecht is goedgekeurd.

Voordat Noussair Mazraoui hard raak schoot in de tweede helft, probeerde Daley Blind de bal binnen te houden bij een actie aan de zijlijn. Er is echter twijfel of de Ajax-verdediger daarin slaagde, maar de goal werd alsnog toegekend. Voor de camera van ESPN legt Makkelie de situatie uit. "Op het moment dat de bal wel of niet over de zijlijn gaat, roept mijn assistent dat de bal nog steeds binnen is. Uit die aanval maakt Ajax een doelpunt en dan kijkt de VAR ernaar."

"De spelers van PSV gaven aan dat de bal uit was, maar vanuit mijn positie kon ik dat niet zien", gaat Makkelie verder. "De VAR kon geen shot vinden waaruit sluitend bewijs kwam dat de bal helemaal uit ging. Het heeft er wel alle schijn van, zo'n situatie hadden we eerder bij Real Madrid-Ajax. Het lastige is dat de bal een bolling heeft. Zeg dan maar of hij wel of niet uit is... Op basis van het beeld kun je dat niet bevestigen, dat bewijs heeft de VAR niet."

Vanuit een bepaalde camerahoek leek de bal helemaal over de lijn. Toch geeft dat geen garantie dat het ook daadwerkelijk zo is. "Wij hebben heel veel van dit soort situaties gehad", vertelt Makkelie. "Ik weet als scheidsrechter dat de bolling van de bal hier nog steeds boven de lijn kan hangen. Ik kan jou een foto van andere wedstrijden laten zien. Daar lijkt de bal ook uit, maar op VAR-beeld is dat dan niet zo."

De PSV'ers - waaronder trainer Roger Schmidt - waren desondanks woest dat de goal niet werd afgekeurd. "Ik had het met Schmidt over de bolling van de bal", vervolgt Makkelie. "Toen zei hij ook eerlijk: dat weet ik. Ik ben trainer en weet hoe het werkt met zo'n bal. Ik sta er alleen zelf dichtbij en vanaf mijn positie leek hij uit. Ik kan me zijn lezing heel goed voorstellen, maar ik ga af op wat de assistent ziet en VAR zegt."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s