FC Twente zet overheid voor het blok: 'Of iedereen naar binnen, of niemand'

FC Twente zet overheid voor het blok: 'Of iedereen naar binnen, of niemand'

26 januari - 14:14 Laatste update: 14:27
Eredivisie 197 Reacties

Ook Willem ll, FC Utrecht en FC Twente kunnen maar moeilijk leven met het besluit van de overheid om de stadions maar voor één derde te vullen. Algemeen directeur Martin van Geel van Willem ll is 'boos over dit zeer teleurstellende besluit' en ook Thijs van Es van Utrecht laat zich horen. Twente is van plan het stadion helemaal niet open te doen als de situatie zo blijft.

Het kabinet heeft besloten te versoepelen: de stadions gaan open, maar mogen maar voor één derde gevuld worden. "De voetbalsector heeft begin dit seizoen aangetoond het organiseren van wedstrijden veilig en verantwoord mogelijk te maken. Toch spelen we al sinds november als een van de weinige landen in Europa in lege stadions. Dat heeft financieel gevolgen voor onze club. Het gaat om honderdduizenden euro’s en zonder perspectief loopt dat alleen maar op", zegt Van Geel.

"Het ergst vinden we het voor onze supporters en sponsoren, omdat zeker is dat niet iedereen bij alle wedstrijden aanwezig kan zijn. Het is onder Willem II'ers bekend hoezeer de steun van al onze supporters aan het team ertoe doet. Ook daarom is het besluit van het kabinet voor ons allemaal een zeer bittere pil", vervolgt Van Geel.

FC Utrecht
Ook bij Utrecht gaat het besluit van de overheid er niet in. "Omdat we bij aanvang van het huidige seizoen hebben aangetoond dat dit veilig en verantwoord mogelijk is", zegt Van Es. "Voetballen voor grotendeels lege tribunes kost ons en alle andere clubs heel veel extra geld, terwijl wij het al twee jaar lang financieel gezien heel zwaar hebben vanwege de overheidsbeperkingen. We kunnen niet weer zonder enig perspectief een traject ingaan dat wekenlang of maandenlang gaat duren."

Er staan nog veertien wedstrijden op het programma in de Eredivisie. Van Es: "We richten ons, als betaald voetbal, daarom samen met de cultuur-, sport- en evenementensectoren op de Tweede Kamer en gaan met Tweede Kamerleden in gesprek met de vraag of zij nu het kabinet om perspectief kunnen vragen dat wij maar ook andere sectoren nodig hebben. Wij hopen dat het kabinet snel op andere inzichten komt."

FC Twente
Twente zet hoog in en is niet van plan om de Grolsch Veste open te gooien als niet iedere seizoenkaarthouder en sponsor naar binnen mag. 'Deze situatie is voor FC Twente om meerdere redenen onacceptabel, daarom hebben wij in samenspraak met onze supporters- en businessgeledingen het standpunt ingenomen; óf al onze seizoenkaarthouders en sponsors mogen naar binnen, óf niemand', laat de club weten. 'Dit is voor FC Twente te realiseren bij 2/3 bezetting.'

'Aangezien het voor ons onmogelijk is om met 1/3 bezetting al onze seizoenkaarthouders en sponsors te mogen ontvangen, houden wij onder de huidige maatregelen de poorten van De Grolsch Veste gesloten tot minimaal het volgende weegmoment op 15 februari. Daarna nemen wij vervolgstappen gebaseerd op de dan geldende coronamaatregelen dan wel versoepelingen.'

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s