'De Ligt speelde écht een heel goede wedstrijd, maar dit is een cruciale fout'

'De Ligt speelde écht een heel goede wedstrijd, maar dit is een cruciale fout'

23 februari - 07:13
44

Matthijs de Ligt was dinsdag deels debet aan de gelijkmaker die Juventus incasseerde van Villarreal-middenvelder Dani Parejo. Dirk Kuyt, Ron Vlaar en Youri Mulder kijken kritisch naar de rol van de Nederlandse verdediger.

Hoewel de Italiaanse topclub de overhand had in Estadio de la Cerámica na een vroege treffer van Dusan Vlahovic, profiteerden de Spanjaarden na 66 minuten van een groot gat in de defensie van Juventus. Adrién Rabiot liet Parejo lopen, Mattia De Sciglio kwam niet genoeg naar binnen, maar ook De Ligt had beter moeten ingrijpen, oordelen de Nederlandse analisten.

"Het is schitterend afgerond, maar de fout die eraan voorafgaat is bijna niet te bevatten", zegt Kuyt bij RTL7. "Het was fout op fout. Rabiot laat gewoon zijn man lopen. De Ligt ziet het gebeuren. Hij moet dan de ruimte tussen zichzelf en de back verkleinen, maar de onderlinge afstanden kloppen niet. Wij hebben dat toen bij Van Gaal in 2014 geleerd, toen ik verdediger was. De afstand mag dan maar maximaal vijf meter zijn. En dat gaat hier helemaal verkeerd. En dat is zo zonde, want De Ligt speelde écht, écht een heel goede wedstrijd. Maar dit is een cruciale fout, waar hij medeverantwoordelijk voor is."

Vlaar, die ook deel uitmaakte van de WK-selectie in 2014, wijst vooral naar De Sciglio. "Drie centrale verdedigers staan op twee vierkante meter, dat is ook niet goed. Maar ik vind ook dat die back moet knijpen. Ik weet niet waar hij naar staat te kijken, maar je kan de situatie nog redden… Je moet zorgen dat de onderlinge afstanden klein zijn."

Mulder concludeert dat de organisatie niet goed was bij Juve. "Ik vind dat de verdediging niet goed staat, vooral De Ligt ook weer", zegt hij bij Ziggo Sport. "Hij laat zich een beetje naar binnen lokken. Natuurlijk moet Rabiot met Parejo meelopen, maar De Ligt moet blijven staan. Hij laat zich weglokken. Ik vind dat je daar als centrale verdediger positie moet houden. Het is in het buitenland en zeker in Italië zo dat middenvelders hun mensen laten lopen, omdat je het in de positie oplost."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s