Ook KNVB brengt statement naar buiten: Rusland én Wit-Rusland geboycot

Ook KNVB brengt statement naar buiten: Rusland én Wit-Rusland geboycot

28-02-2022 16:15 Laatste update: 16:28
40

De KNVB is alsnog met een statement naar buiten gekomen. Ook de Nederlandse vertegenwoordigende elftallen zullen voorlopig geen wedstrijden spelen tegen Rusland én Wit-Rusland, naar aanleiding van de oorlogshandelingen in Oekraïne.

Dat heeft men bevestigd in een statement. De EK-wedstrijd tussen de Oranje Leeuwinnen en Rusland van afgelopen zomer zou hierdoor niet doorgaan. Hetzelfde geldt voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland van 12 april. Wit-Rusland ligt ook internationaal onder vuur, omdat het de Russische troepen in staat stelde om Oekraïne via de noordgrenzen binnen te vallen.

Na de inval liet de KNVB nog weten dat het, in navolging van het kabinet, de acties van Rusland 'veroordeelde', nu volgen dus hardere maatregelen. 'Wij hopen met heel ons hart dat de oorlog in Oekraïne zo snel mogelijk stopt. De ernst en omvang van de aanhoudende agressie van Rusland en het daaraan meewerken door Belarus, maken dat de KNVB dit besluit heeft genomen', klinkt het in Zeist.

Het heeft er alle schijn van dat er internationaal nog zwaardere maatregelen zullen volgen. Spartak Moskou wordt hoogstwaarschijnlijk uit de Europa League gezet door de UEFA en mogelijk worden de Russische mannen- en vrouwenteams uitgesloten van deelname aan eindtoernooien.