Ajax op rapport: laagste cijfer voor Onana na dramatische uitschakeling

15-03-2022 23:08
255

Ajax was in de eerste helft heer en meester in het Champions League-duel met Benfica, maar wist dat hoge niveau na rust niet vast te houden. Darwin Núñez dompelde de Johan Cruijff Arena vervolgens in diepe rouw: 0-1. VoetbalPrimeur deelt cijfers uit aan de Ajacieden.

Andre Onana – 4,5: Als je komt, moet je 'm hebben. Het aloude gezegde ging vanavond op voor Onana. De Kameroener had nauwelijks iets te doen, maar hij tastte op een cruciaal moment mis.

Noussair Mazraoui – 6,5: Ajax zal Mazraoui gaan missen na dit seizoen. De rechtsback was aanvankelijk weer ijzersterk aan de bal, passeerde makkelijk zijn tegenstanders en zat er vaak fel bovenop. Hij kon zich echter niet onttrekken aan het verval na rust.

Jurriën Timber – 6,5: Timber leek even een lastige avond tegemoet te gaan, maar hij begon vervolgens steeds meer duels te winnen van Darwin Nuñez. De Uruguayaan was hem bij de 1-0 echter de baas in de lucht.

Lisandro Martínez – 7,5: De Argentijn laat zich nooit van de wijs brengen. Martínez was weer ijskoud aan de bal en strooide met mooie passes. Ook in de duels liet hij zich niet verrassen.

Daley Blind – 7: De routinier leek gebrand op revanche. Zijn passing was weer als vanouds en ook in de duels zat hij er een paar keer goed tussen. Na dat goede begin ebde het momentum wel iets weg bij Blind. Desondanks een goede pot.

Edson Álvarez – 6,5: Álvarez oogt steeds comfortabeler aan de bal op het hoogste niveau. De Mexicaan had bovendien weer een paar prima intercepties, maar veroorzaakte ook de vrije trap waaruit de goal viel. De vraag is of daar veel aan de hand was.

Steven Berghuis – 5,5: Aan de bal was het prima, maar twee dotten van kansen waren dinsdag niet aan Berghuis besteed. Daar had de aanvallende middenvelder simpelweg meer mee moeten doen.

Ryan Gravenberch – 6,5: Gravenberch leek vastberaden om het ongelijk van Louis van Gaal te bewijzen. De middenvelder smoorde menig uitbraak in de kiem en was sterk aan de bal. Na rust was het een flink tikkie minder en met slordig balverlies vertolkte hij een rol in aanloop naar de 0-1.

Antony – 6: Dreigend was Antony wederom, maar een beslissende actie of een bepalend moment van de Braziliaan bleef dit keer uit. Het was simpelweg niet genoeg.

Sébastien Haller – 5: Ajax speelde in de eerste helft prima, maar Haller was grotendeels afwezig. De spits liet zich kort na rust wel zien met een goede actie en was na 70 minuten dreigend in de zestien. Een nieuwe goal en daarmee heldenrol bleef echter uit.

Dusan Tadic – 6: De aanvoerder was aanvankelijk degelijk als altijd, maar dat beetje extra lijkt de laatste tijd te ontbreken. Zijn ploeggenoten kunnen de bal altijd bij hem kwijt, alleen had Tadic het vervolg ook niet in huis.

Invallers
Davy Klaassen – x: Kwam negen minuten voor tijd in het veld en speelde te kort voor een beoordeling.

Brian Brobbey – x: Kwam negen minuten voor tijd in het veld en speelde te kort voor een beoordeling.

Mohammed Kudus – x: Kwam diep in blessuretijd in het veld en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Erik ten Hag – 5: Ajax was voor rust heer en meester en had bijzonder weinig te duchten van Benfica. Alleen aan echt uitgespeelde kansen ontbrak het. De Amsterdammers konden het hoge niveau na rust niet vasthouden, maar Ten Hag zag het lange tijd aan. Pas ná de 0-1 greep hij in met twee wissels. Kudus mocht pas in de slotseconden opdraven. De coach had eerder kunnen ingrijpen…