Alle Keuken Kampioen Divisie-kanshebbers op promotie naar de Eredivisie

Alle Keuken Kampioen Divisie-kanshebbers op promotie naar de Eredivisie

18-03-2022 18:00
24

Drie van de vier periodes in de Keuken Kampioen Divisie zijn beslist en dus tekent zich steeds meer af welke ploegen nog mogen dromen van promotie naar de Eredivisie. VoetbalPrimeur schetst de situatie en vertelt je wie we volgend seizoen zomaar eens op het hoogste niveau terug kunnen zien.

De periodekampioenen
Er zijn drie ploegen die hoe dan ook zeker zijn van deelname aan de play-offs om promotie naar de Eredivisie. Dat zijn de clubs die eerder dit seizoen al periodekampioen werden en daardoor 'op hun lauweren kunnen rusten', aangezien ze het seizoenstoetje en de strijd om promotie dus sowieso kunnen meemaken. Dat geldt voor ADO Den Haag, Excelsior en FC Emmen.

De Haagse club kreeg zes punten in mindering wegens financieel wanbeleid, maar die telden niet mee in de eerste periode. Aangezien ADO, toen nog onder trainer Ruud Brood, de beste ploeg in de eerste tien wedstrijden van het seizoen was, plaatsten zij zich als eerste club voor de play-offs. Later volgden Excelsior en Emmen dus, maar voor hen staat er in het restant van de competitie nog iets veel belangrijkers op het spel.

De strijd om de eerste twee plaatsen
Emmen, FC Volendam, Excelsior en ook FC Eindhoven zijn namelijk verwikkeld in een strijd om de eerste twee plaatsen. Uiteindelijk geven die recht op directe promotie naar de Eredivisie en daarmee het omzeilen van de stress en de onzekerheid in de play-offs. Op dit moment bezet Emmen de koppositie met 64 punten uit dertig wedstrijden en volgt Volendam op één punt, waarmee die ploegen virtueel een Eredivisie-ticket in handen hebben.

De opgave voor Excelsior is om in ieder geval het gat met Volendam, dat op dit moment vijf punten bedraagt, teniet te doen en dan als nummer twee te promoveren. Eindhoven hoopt op eenzelfde scenario, maar moet nog een puntje meer inhalen op Het Andere Oranje en dus ook zorgen dat ze Excelsior eronder houden. Twee van deze vier ploegen zien we volgend seizoen terug in de Eredivisie en de andere twee stromen de play-offs in.

Wie haalt de play-offs?
Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat, net als vorig seizoen, de nummer zestien van de Eredivisie deelneemt aan de nacompetitie. Op dit moment is dat Willem II, maar er is geen zinnig woord te zeggen over de uitkomst van de degradatiestrijd op het hoogste niveau. In de Keuken Kampioen Divisie is er al veel meer duidelijk over de deelnemers aan de play-offs.

Zo zullen van de eerder aangehaalde top-vier, de twee laagst geklasseerde ploegen (op dit moment Excelsior en Eindhoven) zich met een kater moeten melden in de nacompetitie. Zij nemen het dan op tegen vier andere ploegen die tussen plek vijf en negen staan. Dat zijn inderdaad vijf clubs, maar Jong Ajax (dat nu vijfde staat) kan niet promoveren en doet dus niet mee aan de play-offs.

ADO gaat dat wel doen, tenzij ze een krankzinnige inhaalrace op poten zetten en nog bij de eerste twee eindigen. Daarnaast is ook Roda JC, dat zesde staat, wel zeker van deelname aan het competitietoetje. Tenslotte staan NAC Breda en De Graafschap respectievelijk op plek acht en negen en houden zij daarmee de laatste play-offtickets in handen. Het gat van De Superboeren naar de tiende stek, waar VVV-Venlo staat, is zeven punten en dat lijkt een veilige marge.

Hoe werken de play-offs om promotie?
Wie vorig seizoen heeft gezien hoe NEC zich tegen alle verwachtingen in naar promotie knokte, zal ongeveer weten hoe de Keuken Kampioen Divisie play-offs in elkaar zitten. Toch zijn er een aantal veranderingen ten opzichte van vorig jaar doorgevoerd en de belangrijkste daarvan is dat clubs niet één, maar twee keer tegen elkaar spelen. In elke ronde staat er een thuis- en een uitwedstrijd op het programma.

De zes Keuken Kampioen Divisie-ploegen spelen in de eerste ronde in drie wedstrijden tegen elkaar, waarbij de nummer drie van de competitie tegen de nummer acht speelt, de nummer vier de nummer zeven treft en de nummers vijf en zes ook tegen elkaar spelen. Daarna voegen de drie winnaars zich in de tweede ronde bij de nummer zestien van de Eredivisie.

In die 'halve finales' van de nacompetitie speelt de ploeg die zich op het hoogste niveau wil handhaven tegen de winnaar van de strijd tussen de nummer vier en vijf van de Keuken Kampioen Divisie. De winnaars van de andere twee 'KKD-onderonsjes' in de kwartfinale treffen elkaar bij de laatste vier. De winnaars van die halve finales strijden uiteindelijk in een zenuwslopend tweeluik om promotie dan wel handhaving.

Welke ploegen staan nu op promotie en op play-offdeelname?
ERE plek 16: Willem II, virtueel in de play-offs maar er kan nog veel veranderen
KKD plek 1: FC Emmen, virtueel gepromoveerd, sowieso zeker van de play-offs door periodetitel
KKD plek 2: FC Volendam, virtueel gepromoveerd
KKD plek 3: Excelsior, zeker van de play-offs door periodetitel, nog kans op directe promotie
KKD plek 4: FC Eindhoven, virtueel in de play-offs, nog kans op directe promotie
KKD plek 5: Jong Ajax, mag niet promoveren dus telt niet mee
KKD plek 6: Roda JC, virtueel in de play-offs
KKD plek 7: ADO Den Haag, zeker van de play-offs door periodetitel
KKD plek 8: NAC Breda, virtueel in de play-offs
KKD plek 9: De Graafschap, virtueel in de play-offs
KKD plek 10: VVV-Venlo, valt virtueel overal buiten maar heeft nog een kleine kans op play-offdeelname

Belangrijke data voor de strijd om promotie
Vrijdag 29 april: voorlaatste speelronde Keuken Kampioen Divisie
Vrijdag 6 mei: laatste speelronde Keuken Kampioen Divisie
Maandag 9 en dinsdag 10 mei: eerste ronde heenwedstrijden van de nacompetitie
Vrijdag 13 en zaterdag 14 mei: eerste ronde terugwedstrijden van de nacompetitie
Dinsdag 17 en woensdag 18 mei: tweede ronde heenwedstrijden van de nacompetitie
Zaterdag 21 mei: tweede ronde terugwedstrijden van de nacompetitie
Dinsdag 24 mei: finale heenwedstrijd van de nacompetitie
Zondag 29 mei: finale terugwedstrijd van de nacompetitie