Achter in minuut 1, Til en Sinisterra vallen uit, verder zorgeloze Feyenoord-zege

10-04-2022 18:37
79

Feyenoord moest zondag tegen Heracles Almelo na één minuut al in de achtervolging en zag Guus Til en Luis Sinisterra uitvallen, maar kan met vertrouwen toewerken naar de uitwedstrijd tegen Slavia Praag. Drie dagen na het eerste treffen met de Tsjechen werd er een comfortabele 1-4 zege op het Almelose kunstgras geboekt.

Feyenoord begon met alleen spits Cyriel Dessers als nieuwe naam, maar kwam direct na de aftrap al op achterstand. Lucas Schoofs blies een afgeslagen aanval nieuw leven in en Sinan Bakis gaf, achter zijn standbeen langs, het fraaie laatste zetje: 1-0. Feyenoord stroopte na deze tegenvaller echter de mouwen op en had na twintig minuten de gelijkmaker te pakken: Orkun Kökcü waagde vanuit een onmogelijke hoek een poging, maar Heracles-doelman Koen Bucker verkeek zich op die inzet.

In de slotfase van de eerste helft drukte Feyenoord door en liep het uit naar 1-3. Tyrell Malacia trof nog de paal, maar Reiss Nelson zette – met zijn allereerste Eredivisie-treffer – wel op voorsprong nadat Heracles een hoekschop onvoldoende weg kreeg. De geblesseerd geraakte Til liep ondertussen strompelend over het veld, maar kreeg van Heracles nog wel de gelegenheid om de derde Feyenoord-treffer te maken.

Til keerde niet meer terug na rust en Feyenoord moest een aantal keren op zijn tellen passen. Sinan Bakis werd opnieuw een paar keer gevaarlijk, maar wist Ofir Marciano niet nog eens te passeren. De Israëlische doelman hield ook zijn doel schoon na een inzet van oude bekende Bilal Basaçikoglu. Twintig minuten voor tijd viel de definitieve beslissing, toen Patrik Walemark het voorbeeld van Bakis én Nelson volgde: de Zweed maakte met een schitterende hakbal zijn eerste treffer op de Nederlandse velden.

Feyenoord moest ook Sinisterra noodgedwongen wisselen, maar kan met een 1-4 zege op zak toewerken naar de return in Praag. Daarna heeft de nummer drie van Nederland een weekendje vrij, voordat FC Utrecht naar De Kuip komt. Heracles blijft dertiende en krijgt twee weken de tijd om zich voor te bereiden op de wedstrijd tegen FC Groningen.