Emanuelson prijst Ten Hag: 'We keken elkaar aan en dachten: we gaan Ajax pakken'

Emanuelson prijst Ten Hag: 'We keken elkaar aan en dachten: we gaan Ajax pakken'

13-04-2022 08:43 Laatste update: 08:54
8

The Times heeft bij Urby Emanuelson informatie ingewonnen over Erik ten Hag. De zeventienvoudig Oranje-international werkte in het najaar van 2017 bij FC Utrecht samen met de aanstaande Manchester United-manager.

Ten Hag stapte halverwege dat seizoen over naar Ajax, vlak nadat de Amsterdammers thuis werden verrast door FC Utrecht. "In de daaraan voorafgaande week werkte hij aan een pasklaar tactisch plan", blikt Emanuelson tegenover de kwaliteitskrant terug. "Normaal gesproken speelden we 4-4-2 met een ruit op het middenveld, maar hij ging voor een 5-3-2 variant. In een week tijd had hij ons zo voorbereid dat ook dat systeem vertrouwd voelde voor ons."

Dat FC Utrecht – dankzij twee treffers van Zakaria Labyad – met 1-2 won in de Johan Cruijff Arena, kwam niet als een verrassing voor Emanuelson en de zijnen. "Waar we op geoefend hadden op de trainingen, konden we tijdens de wedstrijd precies uitvoeren. We keken elkaar aan op het veld en dachten: we gaan deze wedstrijd pakken. Ik merkte hoeveel kwaliteit en tactische flexibiliteit Ten Hag had."

Emanuelson prijst ook de communicatieve vaardigheden van Ten Hag. "Zijn kracht is dat hij een team voor zich kan winnen. De dingen die hij voor een wedstrijd zei, kwamen vaak zo uit. Bij FC Utrecht merkte ik hoe hij de lat hoger begon te leggen", aldus de linkspoot. "Hij werd gewaardeerd door de spelersgroep. Als het nodig was, kon hij hard zijn, maar hij was ook een vaderfiguur. Soms ging hij een hapje eten met de jongens, dan konden ze tegen hem zeggen wat ze dachten. Voor zo iemand ga je door het vuur."