Feyenoord gewaarschuwd voor Marseille-duo: 'Altijd dreigend aan de bal'

5 mei om 10:00
Laatste update: 5 mei om 10:09
  • Lars Teunissen

Feyenoord en Olympique Marseille vechten in een tweeluik om één finaleticket voor de Conference League. De Franse opponent van de Rotterdammers won onlangs ternauwernood van Stade Reims (0-1), de club van voormalig FC Groningen-speler Azor MatusiwaVoetbalPrimeur sprak hem na die wedstrijd, waarin hij de kansen en gevaren voor Feyenoord aankaartte.

Marseille zegevierde toen met de hakken over de sloot. Matusiwa heeft inmiddels tegen zowel Marseille als Feyenoord gespeeld. "Het grootste verschil in die wedstrijden was het tempo. Tegen Marseille lag het veel hoger, het duel zelf was van een hogere intensiteit."

Feyenoord moet waken voor de individuele kwaliteiten van de ploeg van Jorge Sampaoli, stelt de middenvelder. "Je merkt dat er altijd iets gebeurt als Cengiz Ünder of Dimitri Payet aan de bal komt. Het is altijd dreigend als zij de bal krijgen." Onder aanvoering van de twee spelmakers beleeft Marseille een ijzersterk seizoen. In de Ligue 1 staat L'OM op de tweede plaats, terwijl het ten koste van onder meer FC Basel en PAOK Saloniki de halve finale van het Europese toernooi behaalde.

Terechte halve finalist
"Op dit moment staat Marseille waar het hoort te staan, denk ik", erkent Matusiwa, die met zijn Reims een uitgekleed Marseille trof. Sampaoli gaf meerdere spelers rust, terwijl het team ook met blessuregevallen kampt. "Ze speelden tegen ons niet met de sterkste elf, waardoor wij naar mijn mening de eerste helft beter waren. Desondanks zijn ze aan een heel constant seizoen bezig."

De voormalig aanvoerder van Groningen is bezig aan zijn debuutseizoen in de Franse competitie en kan met nog vier wedstrijden voor de boeg de balans opmaken. Spelers als Ünder en Payet geven de competitie kleur, stelt hij. "Marseille is een sterk collectief, maar ze zijn wel deels afhankelijk van hen", aldus Matusiwa, die ook middenvelders Mattéo Guendouzi en Gerson aanstipt als handige voetballers. "Feyenoord moet hen niet de ruimte geven om te voetballen."

Omschakelmomenten
Waar kunnen de Rotterdammers toeslaan? De Fransen hebben genoeg kwetsbare plekken, hebben we in De Kuip al kunnen zien. "Marseille beschikt in de Franse competitie zeker niet over de beste defensie. In de omschakeling kan Feyenoord toeslaan", was ook Matusiwa al opgevallen.