UEFA sluit Russische teams ook volgend seizoen uit van Europese toernooien

2 mei om 18:46
Laatste update: 2 mei om 18:59

Russische teams zijn ook volgend seizoen niet welkom in Europese toernooien, maakt de UEFA maandagavond bekend. Rusland wordt daarmee gestraft voor de oorlog in Oekraïne. 

Rusland mag geen enkel landenteam sturen naar een (kwalificatie)toernooi. Clubteams worden uitgesloten van de Champions League, Europa League en Conference League, Women's Champions League en Youth League, meldt de UEFA. Op Nederland hebben de UEFA-sancties ook invloed: de Oranje Leeuwinnen zouden komende zomer op het EK in actie komen tegen Rusland. Die plek wordt nu ingenomen door Portugal.

De nationale ploeg van Rusland wordt ook uit de Nations League gehaald. Het land doet niet mee aan de komende editie en degradeert automatisch naar Divisie C. Ook meldt het voetbalorgaan dat het bid van het land voor de WK's van 2028 en 2032 als 'niet ingediend' gezien worden. Nog tijdens de oorlog maakte Rusland bekend een van de twee eindtoernooien te organiseren, maar volgens de UEFA is dit geen optie.

In februari van dit jaar besloten de FIFA en de UEFA gezamenlijk dat Rusland dit seizoen uitgesloten werd van alle internationale competities.