Infantino zorgt opnieuw voor opschudding over WK: 'Slechts drie mensen overleden'

Infantino zorgt opnieuw voor opschudding over WK: 'Slechts drie mensen overleden'

03-05-2022 09:11 Laatste update: 09:21
67

Gianni Infantino heeft opnieuw voor opschudding gezorgd door opmerkelijke uitspraken te doen. Volgens de FIFA-voorzitter zijn er bij de bouw van de WK-stadions in Qatar 'slechts' drie mensen om het leven gekomen. Daarbij verwacht hij dat de arbeidsmigranten trots zijn op hun bijdrage aan de 'waardigheid' van het toernooi.

De omstandigheden van de arbeiders in Qatar zijn al maandenlang onderwerp van gesprek. Een rapport van kwaliteitskrant The Guardian onthulde in februari 2021 dat er 6.500 migranten om zijn gekomen bij de bouw van de stadions. Infantino benadrukte opnieuw dat die cijfers niet klopten. "Zesduizend mensen zijn mogelijk omgekomen bij andere werkzaamheden", zegt de preses tegen MSNBC, via persbureau AP.

Vervolgens benadrukt hij dat er slechts drie mensen om het leven zijn gekomen. Volgens Infantino mogen migranten trots mogen zijn op het geleverde werk. "De FIFA is niet de politie van de wereld en verantwoordelijk voor alles wat op de wereld gebeurt. Maar dankzij de FIFA, dankzij het voetbal zijn we in staat de status van alle 1,5 miljoen arbeiders in Qatar onder de aandacht te brengen."

Infantino ging de discussie over mensonterende omstandigheden dan ook uit de weg toen hem gevraagd werd of een deel van de WK-winst niet naar de nabestaanden van overleden migranten moest gaan. "Laten we één ding niet vergeten. Je hebt het over werk, zwaar werk", vervolgt hij. "Als je iemand werk geeft, zelfs onder zware omstandigheden, dan geef je hem waardigheid en trots. Het is geen liefdadigheid", aldus de Zwitserse bestuurder.