'Dessers boezemt Roma angst in, veel aandacht voor Sinisterra, Kökcü én Senesi'

25 mei om 14:00
Laatste update: 25 mei om 14:00

Ook in Italië leeft men vol verwachting toe naar de Conference League-finale tussen AS Roma en Feyenoord. Dat beamen AS Roma-kenners Fabrizio Pastore en John Solano in gesprek met VoetbalPrimeur. Zij verwachten woensdag een spannende eindstrijd in de Albanese hoofdstad Tirana.

Hoewel Roma een rijke traditie heeft, en ook regelmatig in Europa te bewonderen valt, is het voor I Giallorossi eveneens een unieke kans. "Roma heeft voor het eerst in 31 jaar een Europese finale bereikt", stelt Pastore, die de club op de voet volgt voor Il Romanista. "Zelfs in het derde millennium zijn de fans nog gewend aan deelname aan de Champions League, maar in de stad is er veel enthousiasme over het bereiken van de finale. In de afgelopen jaren stond Roma twee keer in een halve finale - in de Champions League en in de Europa League - maar de uitslagen tegen Liverpool en Manchester United lieten een bittere nasmaak achter."

Niet gek, in het seizoen 2017/2018 poetsten de Romeinen nog bijna een 5-2 nederlaag uit de heenwedstrijd weg tegen The Reds: 4-2. Ook tegen Manchester United ging het al op Engelse bodem mis (6-2), waarna er thuis nog wel werd gewonnen (3-2). "Daardoor dateert de laatste prijs van Roma nog altijd van 2008 (Coppa Italia). José Mourinho wordt als de juiste man gezien om daar verandering in te brengen."

Daar sluit Solano zich volledig bij aan. "De opwinding en gretigheid voor de finale in Tirana is extreem voelbaar onder zowel supporters als spelers van Roma. Het is veertien jaar geleden dat Roma een prijs won en ruim dertig jaar geleden dat ze in een Europese finale stonden", verwijst ook de verslaggever van RomaPress naar de verloren UEFA Cup-finale tegen Inter van 1991. "Het zijn twee factoren die de Roma-fans in extase hebben gebracht in aanloop naar de clash met Feyenoord."

Volgens Solano weet ook Mourinho de boel op te zwepen. De Portugees hamert sinds zijn aantreden op het belang van het nieuwe Europese clubtoernooi. "Hij legt veel nadruk op de Conference League, waardoor het een prioriteit is geworden. Dat sloeg uiteindelijk over op de achterban. Zeker toen duidelijk werd dat de top-vier in de Serie A moeilijk haalbaar was, vestigden de supporters hun hoop op de Conference League."

Het 'voordeel' voor Feyenoord
Tegelijkertijd moest Roma nog wel aan de bak om een Europa League-ticket veilig te stellen. Niet voor niets stelde Mourinho dat Feyenoord 'niet een klein, maar een groot voordeel heeft'. "Het team is vermoeid", erkent Pastore. "De Serie A is al zwaar, maar er was dit seizoen ook nog eens controverse over de scheidsrechters. Roma is meermaals benadeeld. In combinatie met de matige prestaties in vooral de eerste seizoenshelft, was Europees voetbal lang niet gegarandeerd. De spelers zijn moe. Henrikh Mkhitaryan liep tegen Leicester een blessure op en er is twijfel over zijn herstel. Het compliceert de plannen. Bovendien kampen Nicolò Zaniolo, Chris Smalling en Rick Karsdorp met fysieke klachten."

Solano merkt wel dat het spel van de Romeinen vooruit is gegaan de laatste maanden. "Roma lijkt wel een heel ander team sinds medio februari. Mourinho is met drie centrale verdedigers gaan spelen en vooral in defensief opzicht is er een grote stap gezet. De nieuwe formatie heeft Roma geholpen om het seizoen ten goede te keren na een ongelooflijk teleurstellende periode voor de winter. Sinds half januari hebben I Giallorossi nog maar vier keer verloren in alle competities." De Rotterdammers zijn daarmee gewaarschuwd. "Verschillende spelers vertolkten een sleutelrol in de ommekeer, maar Tammy Abraham, Lorenzo Pellegrini, en Henrikh Mkhitaryan waren cruciaal. Die laatste is nog wel een vraagteken, ja."

Rick Karsdorp
Ook Karsdorp, die weer is opgenomen in de voorselectie van Oranje, is een vaste waarde in het Stadio Olimpico. "Feyenoord-supporters zullen zich herinneren dat de carrière van Karsdorp zich op een kruispunt bevond na zijn verhuur in 2019/2020. Zijn avontuur bij Roma leek voorbij en hij was dicht bij een transfer naar Atalanta Bergamo. Hij leefde vorig seizoen echter helemaal op en wist ook eindelijk af te rekenen met zijn blessureleed in de Italiaanse hoofdstad. Zijn opleving zette hij voort onder Mourinho, voor wie hij een ontzettend belangrijke kracht is op de rechterflank. Op drie na maakte hij van alle Roma-spelers de meeste minuten dit seizoen. Hij krijgt zelden rust", aldus Solano.

Pastore gaf al aan dat Karsdorp met een lichte blessure kampt, maar vermoedelijk is hij van de partij in Tirana. "Waar er aan het begin van het seizoen nog enige twijfels waren over zijn fysieke staat, is hij nu een vaste waarde. Aan de linkerkant wordt er gerouleerd, maar op rechts is Karsdorp onomstreden. Ook na de komst van Ainsley Maitland-Niles van Arsenal in januari. Rick is een essentiële pion voor Mou."

Waar liggen kansen voor Feyenoord?
Belangrijk voor Feyenoord: waar kan het Roma pijn doen? "Eén van de zwaktes van Roma is dat ze dit seizoen veel kansen nodig hebben. Als je de expected goals (xG) vergelijkt met het aantal doelpunten, dan zie je dat ze flink wat kansen hebben verknoeid", oordeelt Solano. "Dat is ze duur komen te staan in de Serie A. Als Feyenoord koelbloedig is voor het doel, moet Roma afrekenen met die trend die ze al het hele seizoen hindert. Beide teams zijn goed in standaardsituaties. Ik denk dat Roma moet proberen om Feyenoord te pakken met snelle uitbraken en veel pressing, zoals ze ook in het thuisduel met FK Bodø/Glimt deden (4-0)."

"Van wat ik heb gezien, in het bijzonder in de Conference League, treedt dit Feyenoord in de voetsporen van de Nederlandse traditie: vaak vloeiend en spectaculair samenspel, de vaardigheden om op te duiken voor het vijandelijke doel, maar minder aandacht voor de defensieve fase", vertelt Pastore. "Eén van de sterke punten van Roma zijn standaardsituaties, samen met Liverpool weet het daar het meest uit te scoren in Europa, maar het spel zelf is meer gebaseerd op de ingevingen van individuen zoals Pellegrini, Mkhitaryan, Zaniolo en vooral Abraham." De Engelse spits, die overkwam van Chelsea, scoorde dit seizoen zeventien keer in de Serie A en negen keer in de Conference League.

Interesse in Senesi
Maar niet alleen Roma, ook spelers van Feyenoord hebben zich dit seizoen op de kaart gezet. "Hoewel ze nog niet heel bekend zijn onder het Italiaanse publiek, boezemt de naam Dessers enige angst in door het gemak waarmee hij scoort", aldus Pastore. "Bovendien strijdt hij met Abraham om de topscorerstitel in het toernooi. Veel aandacht gaat ook uit naar Luis Sinisterra en Orkun Kökcü, die voor ons symbool staan voor dit Feyenoord."

"Een andere naam die naast Sinisterra veel besproken wordt, is Marcos Senesi", haakt Solano in. "Voor die eerste zijn veel fans op hun hoede, gezien het seizoen dat hij heeft. En Senesi is een speler die al eerder een doelwit was van Roma op de transfermarkt. Zowel coach José Mourinho als algemeen directeur Tiago Pinto is een groot bewonderaar van de Argentijn. Hij past in het profiel dat ze zoeken tijdens de zomerse transferperiode." 

Pastore durft zich niet aan een voorspelling te wagen, aangezien een finale alle kanten op kan. "Voor Roma hangt veel af van de beschikbaarheid van de vier geblesseerde spelers, allemaal zijn zij van grote waarde. Maar ik denk dat beide teams aan elkaar gewaagd zullen zijn. Zij die het meest geconcentreerd en gehaaid zijn, zullen winnen. Maar vanaf de perstribune in Tirana hoop ik natuurlijk dat Roma wint, dat zullen jullie mij vergeven."

Solano verwacht eveneens 'een ongelooflijk spannende finale'. "Zelfs op de momenten dat Roma domineert, weten ze zelden een voorsprong van meer dan één doelpunt te nemen. Als journalist die Roma volgt, is het moeilijk om een objectieve voorspelling te doen. Die waarschuwing in acht nemend, zeg ik dat Roma met 2-1 gaat winnen." Woensdagavond vanaf 21.00 uur wordt duidelijk hoe de verhoudingen daadwerkelijk liggen.