Feyenoord in Europese finale: zó kunnen Roma en Mourinho verslagen worden

Feyenoord in Europese finale: zó kunnen Roma en Mourinho verslagen worden

25 May - 19:30 Laatste update: 07:00
59

Feyenoord en AS Roma zijn volop bezig met de voorbereidingen op de eerste, historische finale van de Conference League. Waar Arne Slot zijn elftal attractief voetbal wil laten spelen, komt Mourinho zeker niet voor de schoonheidsprijs. Een tactische voorbeschouwing op de eindstrijd.

Door Koen Bloks

Spelletjes binnen en buiten de lijnen
Mourinho speelt tactische spelletjes buiten de lijnen, zijn elftal doet dat erbinnen: Roma vliegt bij een overtreding massaal naar de scheidsrechter, gebruikt trucjes om tijdwinst te boeken en het aantal overtredingen en kaarten is absurd hoog. Wie woensdagavond een hoogstaande wedstrijd verwacht met veel zuivere speeltijd komt waarschijnlijk bedrogen uit.

Roma speelt redelijk behouden, maar loopt niet als één blok horizontaal over het veld. Sterker nog, vanuit een 5-4-1 zoeken de Italianen naar momenten om druk vooruit te geven. En precies daar liggen al de eerste mogelijkheden voor Feyenoord. Roma zoekt naar de duels op het middenveld, maar goede passers Gernot Trauner en Marcos Senesi weten wel raad met de onderlinge afstanden tussen de linies die dan ontstaan.


AS Roma (rood) geeft verticale druk om de bal terug of naar de zijkant te dwingen. Daar proberen de Italianen Feyenoord (blauw) vast te zetten. Op het middenveld dekt Roma door, waardoor er tussen de linies of na een kantwissel mogelijkheden liggen voor Feyenoord.In een 'laag blok' en 'midden blok' speelt Roma open, omdat het korte onderlinge afstanden wil handhaven op het middenveld. De laatste lijn staat actief om door te dekken naar spelers tussen de linies. Kan Feyenoord daar onderuit combineren of met een kantwissel toeslaan? Bron: InStat & MatchTV.Waar Feyenoord tegen Marseille goed gebruik kon maken van de zwaktes in diepte verdedigen, zal dat tegen Roma waarschijnlijk minder succesvol zijn (eerste afbeelding). Wel zijn de Italianen - op Chris Smalling na - niet goed in het individueel verdedigen van voorzetten (tweede afbeelding). Voor Feyenoord is het verdedigen van voorzetten teamtactisch juist een aandachtspunt. Bron: InStat & MatchTV.

Onvoorspelbaarheid in drukzetten
Ondanks zijn lange staat van dienst is Mourinho allerminst voorspelbaar. De Portugees legt met Roma telkens verschillende verdedigende accenten om de tegenstander het voetballen onmogelijk te maken. Tegen Internazionale mocht Stefan de Vrij niet aan de bal komen en tegen Leicester City en Fiorentina drukte Roma door op beide centrale verdedigers. Het lijkt aannemelijk dat Mourinho er alles aan zal doen om rechter centrale verdediger Trauner niet aan de bal te krijgen. Maar of Senesi ook druk kan verwachten, is afwachten.
Zou Roma doordekken op Senesi, en Trauner vastzetten? Of wil het een voorspelbare opbouw afdwingen over de linkerflank van Feyenoord? Mourinho heeft verschillende varianten klaarliggen. Bron: InStat & MatchTV.


Bij het verdedigen en drukzetten zoeken de Italianen naar verticale lijnen om druk vooruit te geven. De voorhoede spelers zijn regelmatig een stuk enthousiaster dan de verdedigers, met grote ruimtes tot gevolg. Kan Feyenoord hier onderuit spelen? Bron: InStat & MatchTV.

Geen geduldige opbouw
AS Roma is geen ploeg die Feyenoord met de bal volledig ondersteboven gaat spelen. Daarvoor hebben ze simpelweg te weinig kwaliteit en een positionering die vooral gericht is op goed staan bij balverlies. Of Mourinho met twee of drie centrale verdedigers gaat spelen in balbezit is nog onduidelijk.

Wel is duidelijk dat het via een lopende speler een derde middenvelder probeert te creëren en/of een overtal maakt aan de zijkant van het veld. Heel veel geduld heeft Roma echter niet in de opbouw. Feyenoord moet achterin zeer actief zijn in het verdedigen van lange passes (bewust zijn van situatie, juiste houding en afstand tot tegenstander).
Aan de bal gebruikt Roma niet veel richtpunten en variaties. De organisatie in balbezit is vooral gericht op goed staan bij balverlies. Roma kiest snel voor lange passes diep. Vaak zijn dit passes naar de zone links en rechts voorin. Langs de lijn loopt de back of buitenspeler terug, terwijl een middenvelder in deze zone sprint. Bron: InStat & MatchTV.
Met Tammy Abraham heeft Roma een sterke en snelle spits in huis. Wanneer Lorenzo Pellegrini niet om de spits heen beweegt, hebben de Italianen zeer weinig centrale richtpunten. Ook in de aanval komt de buitenspeler regelmatig laag langs de lijn om de zone links en rechts voorin te openen voor lopende spelers. Bron: InStat & MatchTV.

Wanneer Feyenoord zich niet laat meeslepen heeft de ploeg van Slot een goede kans om Roma te verslaan. Per individu zijn de Rotterdammers misschien niet beter, maar aan de bal laten ze meer en betere team tactische variaties zien dan Roma. Ook in andere wedstrijdfases hoeft Feyenoord niet onder te doen. Zonder twijfel zal Roma een taaie tegenstander blijken. Gaat Feyenoord geschiedenis schrijven?

Koen Bloks (30) is oprichter van Tactical Base - een uitgebreid voetbal e-learning programma voor trainers. Eerder werkte hij voor PSV en Willem II als tactisch analist, nu begeleidt hij profspelers bij hun cognitieve en tactische voetbalontwikkeling.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s