Peru roept 13 juni uit tot nationale feestdag zodat men WK play-off kan kijken

11 juni om 08:13

De Peruaanse regering heeft besloten 13 juni tot nationale feestdag uit te roepen. Reden daartoe is het play-offduel tegen Australië in de strijd om een WK-ticket. De Kamer van Koophandel in Lima drong er op aan dat dit tot grote verliezen zou leiden, maar president Pedro Castillo wilde daar niets van weten.

Dat schrijft het Peruaanse RPP. Minister van cultuur Alejandro Salas gaf aan dat de publieke sector die dag niet hoeft te werken en dat de particuliere sector kan profiteren van de maatregel. De schatting is dat het land ongeveer 400 miljoen euro misloopt door de nationale feestdag in te lasten. 

"De ministerraad heeft bepaald dat het de hele dag een feestdag is, zodat de bevolking het team kan zien kwalificeren voor het WK in Qatar met het optimisme dat we erin stoppen", zegt Salas. "En dat motiveert mensen natuurlijk om zich te organiseren, ze kunnen ga de straat op om zich te verenigen met de behandeling van de zaak. Wij zijn van mening dat het een evenement is van unie, van nationalisme en nationale identiteit en waar de particuliere sector eventueel van kan profiteren."

De kamer van koophandel noemt het besluit 'onnodig en schadelijk' vanwege de slechte economische situatie in het land. Salas is het daar niet mee eens. "We zijn optimistisch. We geloven dat de hereniging van Peruanen de economie van ons land zal reactiveren, dus we bekijken dit niet met pessimisme, maar met optimisme en met de vreugde van een verenigd land."