Van Gaal positief, maar ook kritisch op Flekken, Timber, Memphis én De Kuip

11 juni om 23:53

Bondscoach Louis van Gaal is, ondanks een aantal kritiekpunten, overwegend positief na de Nations League-wedstrijd tegen Polen. Oranje speelde een matige eerste helft en liep tegen een 0-2 achterstand aan, maar kwam terug tot 2-2 en kreeg nog een uitgelezen mogelijkheid om te winnen.

Memphis Depay miste vlak voor tijd een strafschop. "Ik ben heel trots op mijn team. Veerkracht? Dat niet alleen, maar de veerkracht, de spirit en de wijze waarop we in de tweede helft gespeeld hebben", maakt Van Gaal de balans op, in gesprek met de NOS. "De manier waarop wij terugkomen: 2-0 achter komen, ze hebben twee keer op doel geschoten en het zijn twee doelpunten."

Eén van die twee tegengoals kon Mark Flekken zich aanrekenen, zo gaf de doelman zelf ook toe. "Ik vind het knap dat een speler dat direct na een wedstrijd gewoon toegeeft. Ik ga daar niet over lullen in de rust, want ik beur ze op. Maar ja, ze hebben twee keer op doel geschoten en het was twee keer raak."

Kritiek op Timber, Memphis én De Kuip
In de loop van de wedstrijd bracht hij Jordan Teze in voor Jurriën Timber. "Omdat dat veel te langzaam ging, Timber ging dribbelen met de bal terwijl hij gewoon de bal had moeten spelen." Van Gaal was niet tevreden over de Ajacied. "Nee, zeker niet. Eén actie is niet genoeg, geloof mij nou. Je moet als team voetballen en de opdracht uitvoeren die we samen hebben afgesproken. En dan moet je sneller spelen. En omdat Teze die snelle pass heeft, heb ik hem ingebracht."

Diezelfde Teze had midweeks een moeizaam debuut beleefd tegen Wales, maar kreeg zaterdag dus alweer een herkansing. "Dat zijn leermomenten voor die spelers, ze zijn twintig, 22, 23 jaar oud. Ja, nu leren ze daarvan. Timber zal ook leren daarvan. Maar ik vermoed dat Timber gewoon op zijn laatste benen loopt. Hij heeft het hele seizoen dit anders ingevuld."

In de loop van de wedstrijd werd ook Memphis op de vingers getikt: de aanvalsleider liet zich uitzakken, zonder dat daartoe opdracht was gegeven. "Dat was Memphis' eigen wil, maar dat heb ik snel hersteld. Memphis moet Gakpo bedienen en gewoon in de spits blijven: zijn acties doen in de zestien meter, daar is hij heel goed in. Memphis heeft niet zijn beste wedstrijd gespeeld, laat dat duidelijk zijn. En ook de penalty gemist, dan hadden we gewoon gewonnen. Hadden is niet genoeg…"

Tijdens de persconferentie na afloop ging Van Gaal nog in op de staat van De Kuip, dat dinsdag ook het decor van Nederland-Wales zal zijn. Van Gaal heeft er echter zijn bedenkingen bij. "Het is oude troep. Het veld is geweldig, maar de faciliteiten zijn lang niet zo goed als in de Arena. Als staf zitten we in een gym. Als ik een bespreking houd, zitten er twaalf spelers achter me. Als Feyenoord geen nieuw stadion mag, vind ik dat we hier niet meer moeten komen. Maar wie ben ik. Als bondscoach heb ik niks te vertellen", wordt hij geciteerd door het Algemeen Dagblad.