Dit is Ajax-target Kaplan: geen directe Schuurs-vervanger, erg snelle ontwikkeling

Dit is Ajax-target Kaplan: geen directe Schuurs-vervanger, erg snelle ontwikkeling

09-08-2022 19:40
42

De negentienjarige Ahmetcan Kaplan is in beeld bij Ajax als opvolger van Perr Schuurs. Wie is de Turkse verdediger eigenlijk en wat kunnen de Amsterdamse fans van hem verwachten? VoetbalPrimeur geeft antwoord en stelt Kaplan kort aan je voor.

Ajax staat op het punt om Perr Schuurs te verkopen aan Torino. Van dat geld gaat de landskampioen weer de markt op: Kaplan moet de verdediging van Ajax compleet gaan maken. De negentienjarige stopper heeft zijn debuutseizoen bij Trabzonspor net achter de rug en daarin heeft hij zich in de kijker gespeeld van directeuren Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar.

Geen één-op-één vervanger van Schuurs?
Wie kort naar het profiel van Kaplan kijkt, zal direct opvallen dat de jeugdinternational een linkspoot is. Op papier is hij de vervanger van Schuurs, maar het lijkt er daardoor niet op dat hij de Limburger ook één-op-één zal gaan vervangen. Bij Ajax wordt vanwege de speelwijze veel waarde gehecht aan een links- én rechtsbenige verdediger in het centrum. Met Daley Blind en Calvin Bassey heeft Alfred Schreuder echter al twee andere linksbenige stoppers tot zijn beschikking.

Stormachtige ontwikkeling
Zoals eerder genoemd speelt Kaplan nog niet zo lang in de hoofdmacht van Trabzonspor, de kampioen van Turkije. Sterker nog: iets minder dan een jaar geleden kwam hij niet voor in de plannen van trainer Abdullah Avci. Dat veranderde toen Trabzonspor te maken kreeg met blessures en blunderende verdedigers. Kaplan greep zijn kans, kwam in de basis terecht en droeg een belangrijk steentje bij aan de langverwachte landstitel van zijn club.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ahmetcan Kaplan (@ahmetcannkaplan)

Sterk in de lucht en aan de bal
Op het eerste oog lijkt Kaplan over een aantal kwaliteiten te beschikken die interessant zijn voor Ajax. In Turkije staat het talent bekend om zijn kwaliteiten aan de bal: hij kan goed indribbelen en zijn passes over de grond en door de lucht komen vaak bij de goede kleur terecht. Met zijn 1,89 meter is Kaplan ook erg sterk in de lucht. Met die kwaliteiten in het achterhoofd is het niet gek dat Ajax bij Kaplan is uitgekomen.

Dit seizoen geen basisspeler
In het huidige seizoen heeft Kaplan tot dusver wel een pas op de plaats moeten maken. In de eerste twee officiële Trabzonspor-duels van het seizoen bleef hij negentig minuten lang op de bank. Dat heeft er ook mee te maken dat zijn concurrenten hun blessureproblemen inmiddels achter zich hebben gelaten. Daarnaast is voormalig Ajax-verdediger Stefano Denswil naar Trabzonspor gekomen, al heeft hij net als Kaplan al twee keer op de bank gezeten.

Conclusie
Al met al is Kaplan een speler die voldoet aan het profiel waar Ajax naar op zoek is. De linkspoot is echter jong en lijkt nog niet klaar voor een vaste basisplek in de Amsterdamse hoofdmacht. Dat is geen probleem, aangezien Kaplan een project voor de toekomst lijkt. In Jong Ajax, dat met een tekort aan verdedigers kampt, kan de Turk aan zijn speelminuten komen. Hij zal wel klaar moeten staan als Ajax 1 achterin met personele problemen kampt. Dat Kaplan linksbenig is roept echter wel vragen op, gezien de huidige bezetting in de hoofdstad. We zullen er waarschijnlijk snel genoeg achter komen waarom dit geen probleem is voor Ajax.