'Vertrouwen in Van Bronckhorst overweldigend, hij moet doorslag geven tegen PSV'

'Vertrouwen in Van Bronckhorst overweldigend, hij moet doorslag geven tegen PSV'

15 augustus - 12:00 Laatste update: 15 augustus - 12:00
161 Reacties

Teun Buis

Na de kraker tegen AS Monaco staat PSV op de drempel van de Champions League. De Eindhovenaren moeten in de play-offs zien af te rekenen met Rangers FC, waar ook vertrouwen heerst na de succesvolle Europese campagne van vorig seizoen.

Coach Giovanni van Bronckhorst leidde zijn team naar de Europa League-finale, die na strafschoppen verloren ging tegen Eintracht Frankfurt. "Niemand onderschat de uitdaging waar Rangers voor staat en de kwaliteit van PSV. Maar er is wel optimisme na de Europese reeks van vorig seizoen, en in het bijzonder door de behaalde resultaten op Ibrox", vertelt voetbaljournalist David Oliver, die The Gers op de voet volgt voor The Scotsman.

In Nederland leeft de hoop dat er weer eens twee Nederlandse clubs mee kunnen doen aan het hoofdtoernooi van de Champions League, en in Schotland is dat niet anders. Kampioen Celtic is al geplaatst. "Schotland heeft sinds het seizoen 2007/2008 geen twee clubs in de Champions League gehad, dus er is hoop dat dit eindelijk weer eens lukt. Aangezien Van Bronckhorst een Nederlander is, is er hoop dat hij net dat beetje extra kennis over PSV heeft dat kan helpen."

Oliver denkt dat het een spannende strijd kan worden tussen Rangers en PSV. "De bookmakers hier in het Verenigd Koninkrijk zien PSV als favoriet om de play-offs te overleven, maar ik denk dat ze aan elkaar gewaagd zullen zijn. PSV heeft zonder twijfel talent in zijn team, maar Rangers bewees vorig seizoen dat het capabel is op het Europese toneel. En Van Bronckhorst bewees zijn tactische kwaliteiten. Je verslaat Borussia Dortmund en RB Leipzig niet als je een matig team bent."


Rangers voor het duel met Leipzig

Wel betaalde Rangers enigszins de prijs voor het succes. "Van dat team zijn ze Calvin Bassey (Ajax) en Joe Aribo (Southampton) kwijtgeraakt, maar PSV zag met Mario Götze en Eran Zahavi ook belangrijke spelers vertrekken. Ik denk dat de verschillen klein zullen zijn en beide teams zullen op hun best moeten zijn. Rangers kan zich niet zo'n avond veroorloven als in België", stelt Oliver, die doelt op de 2-0 nederlaag bij Union Sint-Gillis.

Hoewel de 55-voudig Schots kampioen de nederlaag tegen de Belgische stuntclub rechtzette met een sterke prestatie op Ibrox, betekent het mogelijk wel dat ze te verslaan zijn. "Rangers is het kwetsbaarst over de linkerflank, Ryan Kent kampte met een blessure en met Ridvan Yilmaz is er een nieuwe aanwinst. Daar proberen de meeste teams ze aan te vallen dit seizoen." Naast Yilmaz beschikt Van Bronckhorst op linksback echter ook nog over Borna Barisic. "Hij is een ervaren Europese speler voor Rangers, hoewel hij momenteel uit vorm is."

Daartegenover staat dat Rangers altijd wel een verrassing uit de hoge hoed kan toveren. "Ze zijn redelijk onvoorspelbaar in hun opstelling. Van Bronckhorst heeft zijn favoriete formatie, maar hij heeft ook een flexibele kant laten zien. Tijdens wedstrijden heeft hij van formatie en tactiek gewisseld, en met het juiste effect. Vooral vorig seizoen werd John Lundstram als één van de drie centrale verdedigers gebruikt, of schoof hij in naar het middenveld naarmate het duel vorderde."

"Dat vermogen om zich aan te passen en het tactische vertrouwen van Van Bronckhorst zijn een kracht, maar Rangers beschikt op het hele veld over dreiging", vervolgt Oliver. "Als rechtsback was James Tavernier vorig seizoen de topscorer in de Europa League. Zijn loopacties richting het strafschopgebied en zijn standaardsituaties zijn gevaarlijk." De clubwatcher ziet meer kwaliteiten. "Tom Lawrence en Malik Tillman maken een goede indruk sinds hun komst deze zomer en er is snelheid op de vleugels met Ryan Kent en Rabbi Matondo. Alfredo Morelos is ook weer volledig fit. Hij is een publiekslieveling en de clubtopscorer aller tijden in Europa."


Tavernier met Van Bronckhorst

In Glasgow zijn veel ogen tijdens het tweeluik met PSV overigens niet gericht op Cody Gakpo of Ibrahim Sangaré, maar op Joey Veerman en Xavi Simons. "Die twee springen in het oog bij de Rangers-fans, omdat ze in het verleden in verband werden gebracht met de club. De naam van Simons zong rond sinds de komst van Van Bronckhorst en over de interesse in Veerman werd vorig jaar geschreven (toen hij nog bij sc Heerenveen speelde, red.). Hij was onderwerp van gesprek onder de aanhang. Zijn ontwikkeling komt nog steeds ter sprake zo nu en dan en zijn vorm bij PSV valt op. De fans zullen hopen dat het mislopen van die spelers, ze nu niet zal achtervolgen", aldus Oliver. "Afgezien van die twee, is Luuk de Jong ook een bekende naam in Europa. Ze zullen hem in de gaten moeten houden, zijn winnende goal tegen Monaco was uitstekend."

Het is aan Van Bronckhorst, die uiteindelijk wel de Schotse beker veroverde, om ervoor te zorgen dat PSV niet gevaarlijk wordt. "Van Bronckhorst geniet veel krediet bij de Rangers-fans door de wijze waarop hij het team naar de Europa League-finale in Sevilla leidde. Hij is tactisch erg goed en hij was al populair door zijn tijd als speler op Ibrox. De nederlaag in België was één van de weinige keren dat zijn keuzes werden betwist, maar er is een overweldigend vertrouwen in de manager. Hij heeft in Europa laten zien dat hij de juiste man is. Van Bronckhorst staat nu opnieuw voor een zware test, maar op basis van de grote zeges van vorig seizoen, is er hoop dat zijn tactische kennis ook tegen Ruud van Nistelrooij de doorslag geeft."

PSV is wel gewaarschuwd voor de magie van Ibrox, waar een club als Leipzig zijn Waterloo vond. "Het gaf Rangers zeker een voordeel vorig seizoen, en ook tegen Union Sint-Gillis. Rangers' thuisbalans was formidabel en de sfeer droeg daar een belangrijk steentje aan bij", aldus Oliver. "Er is echter een verschil voor het treffen met PSV, want nu is de eerste wedstrijd in Glasgow. Rangers gebruikte tegen Braga, Leipzig en Sint-Gillis de steun en het lawaai van Ibrox om nederlagen uit het heenduel weg te poetsen. Rangers zal een goed resultaat mee willen nemen naar Eindhoven, maar de situatie is nu wel wat anders."

"Desondanks is er geen twijfel dat de fans enthousiast zijn over de wedstrijd en de kans op Champions League-voetbal. De fans zullen er massaal voor zorgen dat de sfeer geweldig is", besluit de Schotse journalist.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

#DoneDeal met zaakwaarnemer Guido Albers is te beluisteren op Spotify en ook te zien op YouTube!

Plaats een reactie