Van Gaal: 'Hij wil er zelf niet zo graag spelen, maar ik vind dat hij alles heeft'

22 september om 23:23

Louis van Gaal steekt de loftrompet over Cody Gakpo na de zege op Polen in de Nations League. De PSV'er speelde als nummer tien bij Oranje en rondde na een klein kwartier een schitterende aanval af.

"Ik vond dat Cody Gakpo zowel bij balbezit als bij balbezit tegenstander gewoon zijn taken heeft uitgevoerd", begint Van Gaal bij de NOS. "Dit was een goede les voor hem. Een goede ontwikkeling ook, want hij wil er zelf niet zo graag spelen. Hij wil liever vanaf de linkerkant. Maar ik vind dat hij alles heeft om een goede tien te worden. Dat hebben we vandaag weer kunnen constateren. Hij heeft weer gescoord ook, dat is ook belangrijk. Het was een wereldgoal, hè. Ik sprong ook van de bank af. Dat doe ik normaal gesproken niet. Het was een topgoal."

Van Gaal vond Oranje vooral ook goed spelen als Polen de bal had. "Ik heb vooraf gezegd: vandaag gaan we een keertje de nul houden. Dat betekent dat we moesten doordekken, niet vanuit de positie spelen, maar echt goed druk geven op de bal. En de backs moeten knijpen en rugdekking geven, waardoor het lijkt alsof we een man meer hebben achterin. Dat is vandaag goed gebeurd en dat hebben we tot aan het einde volgehouden", stelt de bondscoach, die beaamt dat het met Teun Koopmeiners weer beter gaat. Wel moet er nog een scan gemaakt worden.

Van Gaal hield meer blessurezorgen over aan het duel in Warschau. Ook Frenkie de Jong werd uit voorzorg gewisseld. "Hij had wat spanning op de spieren, maar hij verwacht dat hij gaat spelen. En hij kent zijn eigen lichaam." Memphis Depay is er het ergst aan toe. De aanvaller verliet balend het veld met hamstringklachten. "Dat is jammer en voorspelt niet veel goeds. Ik denk dat Memphis zondag tegen België niet zal spelen."