'Nu kan Timber nog één jaar, en als het aan mij ligt twee jaar, rijpen bij Ajax'

'Nu kan Timber nog één jaar, en als het aan mij ligt twee jaar, rijpen bij Ajax'

23-09-2022 11:38
78

De Oranje-defensie staat met Jurriën Timber, Virgil van Dijk en Nathan Aké als een huis, concludeert Kees Kist na de 0-2 zege op Polen in de Nations League. De drie lijken zich op te kunnen maken voor een basisplaats tijdens het WK.

Van Dijk is als aanvoerder onomstreden, maar volgens Kist is ook Timber 'een zekerheidje richting Qatar'. "Een degelijke, goede verdediger, die heel veel vooruit durft te spelen. Waar ik blij om ben, is dat hij er de voorkeur aan heeft gegeven om zijn contract te verlengen bij Ajax", zegt Kist, die hem als rapporteur van De Telegraaf een 7 geeft. "Vergeet niet dat hij nog jong is en je moet niet altijd te snel een grote stap willen zetten. Nu kan hij nog een jaar, en als het aan mij ligt nog zeker twee jaar, rijpen bij Ajax. Daar wordt hij alleen maar beter van."

Ook Aké krijgt een 7. "Nathan vond ik heel goed spelen", stelt de voormalig spits. "Anderhalf jaar terug had ik nog twijfels, zeg ik in alle eerlijkheid. Maar Nathan werkt elke dag onder Pep Guardiola bij Manchester City en van die coach heeft hij denk ik heel veel geleerd. Dat etaleert hij in deze fase van zijn carrière. Hij is gegroeid omdat er door Guardiola elke dag meer van hem wordt verlangd dan er ooit in het verleden is gevraagd van hem."

Kist ziet het bovendien als een voordeel dat Aké wekelijks op hoog niveau speelt bij Manchester City en in de Premier League. "En niet alleen in de Champions League af en toe een keer." Voorlopig lijken Matthijs de Ligt en Stefan de Vrij het slachtoffer te worden van de opmars van Timber en Aké.