Van Basten stipt probleem van Ajax aan: 'Gek en vreemd, is een raar verhaal'

Van Basten stipt probleem van Ajax aan: 'Gek en vreemd, is een raar verhaal'

05-10-2022 18:20
204

Marco van Basten heeft ook zijn licht laten schijnen over de historische nederlaag van Ajax. De oud-spits spreekt van een 'afslachting', maar is vooral vernietigend over het transferbeleid van Ajax.

Ajax stond dinsdag voor paal voor heel Europa, door met 1-6 te verliezen van Napoli. "Ik vind het natuurlijk jammer", zegt Van Basten een dag later in de studio van Ziggo Sport. "Ik ben een beetje teleurgesteld, we zijn de afgelopen jaren toch wel verwend met goede resultaten. Dit doet dan heel erg pijn, het is niet leuk en goed voor het Nederlandse voetbal. 1-6 is wel een afslachting. Dat je overklast wordt door Napoli is verrassend. Aan de ene kant is het een goede ploeg, maar er gingen zo veel dingen verkeerd."

Niet veel later komt het aankoopbeleid van Ajax ter sprake. Van Basten heeft daar flinke twijfels bij. "Als je nou kijkt wat er is gebeurd: Ajax heeft ruim 120 miljoen binnengekregen (in werkelijkheid bijna 220 miljoen, red.) en er is voor meer dan honderd miljoen uitgegeven. Maar als ik het elftal zie, denk ik: hoe zit het nou?"

"Je hebt Bergwijn en Bassey er nu bij, maar de rest speelt helemaal niet. Wat is dan je aankoopbeleid, hoe zit dat dan?", vraagt Van Basten zich hardop af. "Het geld moet toch op het veld staan? De aankopen zijn dus vreemd en gek, waarom koop je die spelers als je ze niet opstelt? Of er wat scheef zit tussen de technische mannen weet ik niet. Maar als je honderd miljoen uitgeeft en maar twee van de negen aankopen spelen... Dat vind ik wel een beetje een raar verhaal."