Veel aankopen, vooralsnog weinig impact: Ajax en H2 onder hoogspanning

Veel aankopen, vooralsnog weinig impact: Ajax en H2 onder hoogspanning

5 oktober - 15:00
194

Ajax verloor de afgelopen transferzomer behalve Erik ten Hag ook vijf basisspelers. Het technische duo Gerry Hamstra-Klaas Jan Huntelaar gaf ruim honderd miljoen euro uit om de selectie te versterken. Hoe staan de aanwinsten ervoor, na het debacle tegen Napoli? VoetbalPrimeur maakt de balans op.

Het verhaal is bekend: Ajax verkocht Antony en Lisandro Martínez voor meer dan 150 miljoen euro aan Manchester United, incasseerde 31 miljoen euro voor Sébastien Haller en spekte de kas verder met de transfers van Ryan Gravenberch, Perr Schuurs, Nicolás Tagliafico en Dominik Kotarski. Noussair Mazraoui, Andre Onana, Danilo en Sean Klaiber vertrokken transfervrij.

Aan trainer Alfred Schreuder de taak om voort te borduren op de successen van Ten Hag. Hier kreeg hij op het eerste oog van de raad van commissarissen, algemeen directeur Edwin van der Sar en H2 genoeg handvaten voor. Zo werd het transferrecord verbroken en kwamen er in totaal tien nieuwelingen.

Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur, 31,25 miljoen euro)
Bergwijn loste Haller af als duurste Ajax-aankoop ooit. De Oranje-international begon voortvarend in Amsterdam en kwam in zijn eerste vijf Eredivisie-wedstrijden tot vijf goals. Sinds Ajax in de sleur zit, heeft ook Bergwijn het moeilijker. Sinds 10 september is hij niet meer direct betrokken geweest bij een goal.

Calvin Bassey (Rangers FC, 23 miljoen euro)
Kende een ongelukkige start door rood te pakken in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Bassey pakte de draad daarna op en toonde aan een uitstekende verdediger te kunnen zijn voor Ajax. De toekomst moet uitwijzen of hij zijn prijskaartje waard is. Lisandro Martínez heeft de lat hoog gelegd.

Brian Brobbey (RB Leipzig, 16,35 miljoen)
Je eigen speler transfervrij laten vertrekken en een jaar later voor ruim zestien miljoen euro terugkopen: Ajax deed het met Brobbey. De jonge spits moest Haller doen vergeten, maar het loopt vooralsnog anders. Mohammed Kudus heeft zijn kans gegrepen en Brobbey is op het tweede plan beland. Tot dusver blijft zijn bijdrage beperkt tot 497 speelminuten, drie goals en twee assists.

Owen Wijndal (AZ, 10 miljoen euro)
Heeft pech dat hij vroeg in het seizoen geblesseerd raakte. Wijndal leek op papier de eerste linksback van Ajax te worden en dat kan in potentie nog steeds. Dat Schreuder hem sinds zijn terugkeer in de selectie geen speeltijd heeft gegeven tegen AZ en Napoli, is een teken dat Daley Blind voorlopig nog een streepje voor heeft.

Ahmetcan Kaplan (Trabzonspor, 9,5 miljoen euro)
Kaplan kwam toen Schuurs naar Torino vertrok en is voor de breedte en toekomst gekocht. Hij speelde nog geen duel in Amsterdam en dat zal door een knieblessure de komende tijd niet veranderen. Ajax heeft in ieder geval een behoorlijke investering gedaan.

Francisco Conceição (FC Porto, 5 miljoen euro)
De negentienjarige Conceição zal zich waarschijnlijk een andere voorstelling hebben gemaakt van zijn start bij Ajax. De aanvaller speelde al vijftig officiële wedstrijden voor Porto en liet zich aan het eind van vorig seizoen nadrukkelijk gelden in de Portugese competitie. Doordat Dusan Tadic op rechts staat, speelde Conceição tot dusver slechts 29 minuten in de hoofdmacht.

Jorge Sánchez (Club América, 5 miljoen euro)
Samen met Devyne Rensch is Sánchez verantwoordelijk voor de erfenis van Mazraoui. Vooralsnog is de Mexicaan veroordeeld tot een reserverol. Hij speelde 52 minuten tegen FC Utrecht en deed dat verdienstelijk, maar een blessure gooit nu roet in het eten. De teller stokt op 132 speelminuten bij Ajax.

Lucas Ocampos (Sevilla, 4 miljoen euro, gehuurd)
"Dat is geen Ajax-speler, dat is een rauwdouwer. Hij past niet in het Ajax-systeem", oordeelde Wim Kieft deze week. Ocampos zou eerst voor twintig miljoen euro naar de Johan Cruijff Arena komen. Ajax zal met de kennis van nu blij zijn dat er maximaal vier miljoen is uitgegeven aan de Argentijnse huurling, die in vijf optredens een verdwaalde indruk achterliet.

Lorenzo Lucca (Pisa, 1 miljoen euro, gehuurd)
Met het budget van Ajax is een gokje van één miljoen zeker acceptabel. Lucca werd gehuurd als targetman, maar doet Schreuder nog niet vaak een beroep op hem. Met de concurrentie van Kudus en Brobbey is dat ook niet zo wonderlijk. Inmiddels mocht Lucca drie keer invallen. Alleen bij Jong Ajax was hij trefzeker: drie keer in twee optredens.

Florian Grillitsch (zonder club, transfervrij)
Grillitsch, Oostenrijks international met een marktwaarde van zestien miljoen euro, was transfervrij een buitenkans voor Ajax. Toch lijkt de middenvelder op dit moment niet veel meer dan een breedteversterking. Grillitsch strijkt een riant salaris op in Amsterdam en dat zal tegen hem gaan werken als het niet snel beter gaat.

Conclusie
Ajax zag deze zomer de zilvervloot binnenvaren en besloot vervolgens met geld te smijten op de transfermarkt. Voorlopig hebben alleen de twee duurste aankopen in de clubhistorie, Bassey en Bergwijn, een basisplaats. Het is crisis in Amsterdam en mede door de maar voor een deel geslaagde transferzomer zal ook de druk op Hamstra en Huntelaar toenemen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 

 

Plaats een reactie