lhbtiq+-organisaties over Kökcü: 'Betreurenswaardig, best klap in gezicht'

lhbtiq+-organisaties over Kökcü: 'Betreurenswaardig, best klap in gezicht'

17-10-2022 11:40
429

lhbtiq+-organisaties betreuren de keuze van Orkun Kökcü om tijdens de Eredivisie-topper van Feyenoord tegen AZ niet met een speciale One Love-aanvoerdersband te spelen. De Turkse middenvelder zag dat vanwege zijn geloofsovertuiging niet zitten.

Voorzitter Karin Blankenstein van de John Blankenstein Foundation - een organisatie die zich inzet voor de acceptatie van homo's en lesbiennes in de topsport - vermoedt dat Kökcü onder druk is gezet door zijn omgeving. "Jaren terug kreeg Guram Kashia van Vitesse veel over zich heen na het dragen van de band en daar is hij zo van geschrokken. Dat weet Kökçü ook na één druk op de knop. Het geeft maar aan dat wij nog altijd hard nodig zijn", zegt ze tegen NU.nl. Ze toont wel begrip. "Wie ben ik om het te veroordelen? Als het zo met de paplepel wordt ingegoten, dan verander je het niet even in één wedstrijd."

De Roze Kameraden, een groep Feyenoord-supporters opgericht voor en door lhbti'ers, reageert teleurgesteld. "Kökçü's besluit is bijzonder jammer en betreurenswaardig", zegt voorzitter Paul van Dorst tegen het Algemeen Dagblad. Hij kreeg sinds de oprichting van de Roze Kameraden zelf te maken met bedreigingen. Vorig jaar werd zelfs brand gesticht bij zijn sportschool en werden anti-lhbti-teksten op muren geklad. "Het had daarom veel betekend als Kökçü de band wél om had gedaan. Ik zou hem dat graag uitleggen."

Ook het COC Rotterdam baalt van Kökcü. "Dit is best een klap in het gezicht, juist in een week die gaat over verdraagzaamheid", reageert voorzitter Arjan Beune in het AD. "Als aanvoerder heb je een bepaalde voorbeeldfunctie, zeker gezien wat er eerder is gebeurd bij Feyenoord. Als Kökcü dit al niet wil doen, wat wil hij dan wél doen om de acceptatie van lhbti’ers te vergroten en de vijandigheid in stadions te verminderen?"

Feyenoord-directeur Dennis te Kloese sprak zondag al van 'een moeilijke situatie voor iedereen binnen de club'. "Het maakt het heel moeilijk dat Kökcü niet wil uit geloofsovertuiging, maar daar willen we ook respect voor opbrengen", liet hij weten. Trainer Arne Slot noemde het gesprek dat hij met zijn aanvoerder had 'moeilijk'. Ook de aanvoerder van Excelsior, Redouan El Yaakoubi, zag af van het dragen van de One Love-aanvoerdersband. Hij droeg een band met daarop 'respect'.