Eerste zitting in zaak-Promes: Al met al is het een hele gekke gang van zaken

Eerste zitting in zaak-Promes: "Al met al is het een hele gekke gang van zaken"

21-10-2022 10:54
54

De neef van Quincy Promes heeft als gevolg van de geruchtmakende steekpartij, twee jaar geleden, een posttraumatische stresstoornis (PTTS) opgelopen. Dat bleek vrijdag tijdens de eerste zitting in het strafproces tegen de vijftigvoudig Oranje-international.

Het Openbaar Ministerie vervolgt Promes voor poging tot moord, maar de zaak werd vrijdagochtend niet direct inhoudelijk behandeld. De aanvaller was zelf niet aanwezig. "Dat heeft te maken met de aard van de zitting, hij werkt in het buitenland", zegt advocaat Robert Malewicz.

Yehudi Moszkowicz, de advocaat van het slachtoffer, noemt de rechtsgang 'extreem traag'. Het incident vond ruim twee jaar geleden plaats en de frustratie zit inmiddels 'op een kookpunt', aldus Moszkowicz. "Hij slaapt met periodes slecht, hij eet met periodes slecht. Ik bedoel, u ziet hem nu voor het eerst, maar hij zag er een stuk voller uit aan begin van deze zaak. Dat is allemaal het gevolg van de nasleep van wat hier aan de hand was."

Promes werd een half jaar na de steekpartij opgepakt en een paar dagen later vrijgelaten. "Mijn cliënt heeft hem nota bene voor het Nederlands elftal moeten zien spelen. Al met al is het een hele gekke gang van zaken", zei Moszkowicz. De strafzaak tegen Promes start pas op 3 maart, omdat er nog geen getuigen gehoord zijn.