Opmerkelijke uithaal FIFA-preses Infantino: 'Bieden 100 keer minder voor vrouwen'

Opmerkelijke uithaal FIFA-preses Infantino: 'Bieden 100 keer minder voor vrouwen'

23-10-2022 08:05
76

FIFA-voorzitter Gianni Infantino kraakt de televisiezenders die de uitzendrechten voor het WK vrouwenvoetbal proberen te verkrijgen. Volgens de Zwitser wordt er veel te weinig geboden en is het enorme verschil met de mannen onacceptabel.

"Ze bieden honderd keer minder, in sommige gevallen zelfs meer dan honderd keer. Dat is onacceptabel. Ik wil ze niet noemen, maar degenen die erbij zijn, weten het", vertelde Infantino rond de WK-loting. "We gaan dit niet accepteren. We weten dat de kijkcijfers voor deze zenders in sommige grote voetballanden voor het WK voor mannen en het WK voor vrouwen vergelijkbaar zijn. En dat betekent dat hun commerciële inkomsten voor mannen en vrouwen ook vergelijkbaar zijn."

De kritiek van de FIFA-preses is opmerkelijk. Het prijzengeld dat de wereldvoetbalbond uitdeelt loopt namelijk ook ver uiteen. Voor het WK van de mannen in Qatar is 446 miljoen euro vrijgemaakt, de vrouwen moeten het tijdens het eindtoernooi in Australië en Nieuw-Zeeland doen met 61 miljoen euro.

De Oranje Leeuwinnen werden tijdens de loting gekoppeld aan de Verenigde Staten, Vietnam en de winnaar van groep A uit de play-offs (Portugal, Kameroen of Thailand). De ploeg van bondscoach Andries Jonker is de vice-wereldkampioen. Drie jaar geleden waren de Amerikanen in de finale met 2-0 te sterk.