'Systeem al jaren Mané, Mané en Mané, grote vraag hoe Senegal kansen gaat creëren'

'Systeem al jaren Mané, Mané en Mané, grote vraag hoe Senegal kansen gaat creëren'

21-11-2022 09:05
21

De blessure van Sadio Mané is een enorme aderlating voor Senegal. Sjors Ultee weet dat de eerste WK-opponent van Oranje het vooral moet hebben van het collectief na het wegvallen van de beste voetballer van Afrika.

"Senegal is defensief heel sterk, met een goed blok achterin, een verdedigend middenveld en keeper Edouard Mendy van Chelsea, die in 24 interlands 14 keer de nul heeft gehouden. Als je zó kunt verdedigen en op Mané kunt gokken, heb je een leuk team. Zonder Mané blijft er een hardwerkend team over, met weinig creativiteit voorin", laat de nieuwe SC Cambuur-trainer weten aan de NOS.

Het goede blok achterin bestaat uit Kalidou Koulibaly van Chelsea en Abdou Diallo van RB Leipzig. "De drie middenvelders - Idrissa Gueye van Everton, Cheikhou Kouyaté van Nottingham Forest en Nampalys Mendy van Leicester City - zijn ook vooral verdedigend sterke, lopende middenvelders. Maar het moet uiteindelijk komen van de mensen voorin. Daar hebben ze wel opties, maar het zijn geen megasterren. Als je systeem al jarenlang Mané, Mané en nog eens Mané is, dan is de grote vraag: hoe gaan ze kansen creëren of een doelpunt maken?"

Daarvoor wordt gekeken naar Bamba Dieng, Ismaïla Sarr en Boulaye Dia, die uitkomen voor respectievelijk Olympique Marseille, Watford en Salernitana. "Clubs van een ander kaliber dan die in de achterhoede", stelt Ultee. "Je moet echt een manier vinden om die hechte verdediging aan het twijfelen te brengen. Geduldig zijn en Senegal kapotspelen, dat zijn de sleutelwoorden."