'Van Gaal bevelvoerder, Janssen 'haantje de voorste' en Messi-mania op training'

6 december om 12:00
Laatste update: 6 december om 12:30

Het Nederlands elftal werkt in ontspanning toe naar de kwartfinale tegen Argentinië. De selectie had maandag een vrije dag en daar werd goed gebruik van gemaakt.

Oranje benutte de vrije dag, door op een luxe schip met een waarde van bijna dertig miljoen euro te ontspannen, weet De Telegraaf. Onder politiebegeleiding werd het Nederlands elftal naar de halve-cirkelvormige havens van The Pearl gereden. 'Daar stond het personeel van de Six Jewels, een jacht van bijna 30 meter lang en zeven meter breed met een geschatte waarde van bijna 30 miljoen euro, op Oranje te wachten. De hapjes waren even daarvoor aan boord gebracht.'

'Zoals een echte bevelvoerder betaamt, ging Van Gaal als eerste over de loopplank, waarna hij de internationals één voor één aan boord begroette', schetst de ochtendkrant. 'Vincent Janssen was haantje de voorste en Memphis Depay en Noa Lang sloten de spelersrij, voordat na Van Gaal ook de rest van de staf scheep ging.'

Valentijn Driessen blikt in een video-item van De Telegraaf vooruit op de kwartfinale van aanstaande vrijdag, met het duel tussen Brazilië en Zuid-Korea in zijn achterhoofd. De Braziliaanse bondscoach Tite danste na het derde doelpunt van Richarlison mee met zijn spelersgroep. "Als Van Gaal dit doet, krijgt hij er gigantisch van langs. Dan roepen we: wat een imbeciel. Een beetje respect voor de tegenstander..."

Messi-mania
De NOS is bij de training van Argentinië geweest. Het trainingsveld van de Argentijnen ligt driehonderd meter van die van Oranje. 'Alsof Lionel Messi hier is, zo druk is het. Op elke plek langs het trainingsveld, staat wel een cameraman of fotograaf', schrijft het medium met gevoel voor ironie. 'Zonder te overdrijven: het vijfvoudige van wat er normaal gesproken, even verderop dus, bij Oranje langs de lijn staat.'

Vijftien minuten mogen de journalisten de training bijwonen. Messi lijkt het welletjes te vinden tijdens een slalomoefening. 'Op wandeltempo gaat Messi door de poortjes. Koppie naar beneden', klinkt het. 

Waar er zo'n duizend Oranje-supporters over zijn in Qatar, zijn er naar verluidt nog een slordige dertigduizend Argentijnen in Doha. Waar betalen ze dat van? "Het is voetbal, het is passie. Sommigen hebben hun auto verkocht om hier te komen", verklaart een Argentijnse journalist aan de NOS. "Ze zijn gek. Argentinië is een gek land."

Van Gaal is nog altijd messcherp, constateert Voetbal International. Journalist Simon Zwartkruis probeerde, zonder dat de bondscoach het door had, een foto van hem te maken. Zelfs dat heeft Van Gaal in de gaten.