Van Hooijdonk uit onbegrip: 'Beste penaltynemer Oranje mag je op veld verwachten'

Van Hooijdonk uit onbegrip: 'Beste penaltynemer Oranje mag je op veld verwachten'

10-12-2022 07:25
65

Het Nederlands elftal mocht vrijdag na een onvoorstelbare comeback nog even dromen van WK-succes, maar in de strafschoppenserie ging het mis tegen Argentinië. Pierre van Hooijdonk vindt het onbegrijpelijk dat Vincent Janssen niet werd ingebracht door Louis van Gaal.

Janssen staat te boek als specialist, maar kwam niet van de bank. Van Hooijdonk snapt daar niets van. "Nederland mocht nog één keer wisselen", zegt de oud-spits bij de NOS. "Ik heb een lijstje gezien en Vincent Janssen had het hoogste moyenne wat betreft het maken van strafschoppen. Dan denk ik: 119e minuut, breng Vincent erin voor iemand die geen penalty wil nemen. Want die zit er in een elftal altijd wel tussen."

"Van Gaal heeft van de penaltyreeks bijna een wetenschap gemaakt", vervolgt Van Hooijdonk. "Dan is dit toch het makkelijkste? De beste penaltynemer mag je op het veld verwachten." Van Gaal stelt dat hij wel heeft overwogen om nog te wisselen. "Ik heb wel over Janssen nagedacht, want dat is echt een penaltynemer. Maar ja, hij was niet voor Virgil van Dijk of Steven Berghuis in de plaats gekomen. Daar gaat het uiteindelijk om…"

De keuzeheer had bovendien met Luuk de Jong en Wout Weghorst al twee andere spitsen ingebracht. Die laatste sleepte nog een verlenging uit het vuur voor Oranje. "Ik heb Wout Weghorst niet voor niets geselecteerd. Daar waren de meningen ook over verdeeld. Maar Wout Weghorst is een gouden jongen. Hij zal altijd tot het gaatje gaan. Hij kan scoren en kan penalty's nemen. Dat was een punt om ze te brengen."