Van Gaal ziet gemis in Oranje-selectie: 'Zo'n speler heeft ons voetbal niet'

11 december om 10:55

Louis van Gaal is teleurgesteld door de vroegtijdige aftocht op het WK, maar hij trekt toch met een goed gevoel de deur achter zich dicht bij Oranje. De bondscoach denkt dat hij een goede selectie achterlaat voor opvolger Ronald Koeman.

"Wat ik achterlaat bij Oranje? Een goede, hechte groep met veel voetbalvermogen. Maar wel zonder buitenspelers die op het allerhoogste niveau een man kunnen passeren", zo vertelt Van Gaal aan het Algemeen Dagblad

Hoewel het spel van het Nederlands elftal teleurstelde in Qatar, ziet Van Gaal dus wel degelijk 'veel voetbalvermogen'. "Daarom hebben we twintig wedstrijden niet verloren sinds we vorig jaar zomer met elkaar zijn gestart. Dat is niet voor niets. Alleen hebben we geen rechter- en linkerspits zoals ik die had bij Ajax. Geen Overmars, geen Finidi George. Als we met buitenspelers voetballen, kan het alleen in plan B- of C. Maar twee lange spitsen opstellen en ballen zo snel mogelijk in de zestienmeter pompen, dat ga je niet altijd doen. Je wil niet de hele tijd opportunistisch spelen."

"Je hebt buitenspelers nodig die een man passeren", vervolgt Van Gaal. "Die heeft ons voetbal momenteel niet, niet voor het allerhoogste niveau van een WK en de strijd met toplanden. Daarom ben ik anders gaan spelen. En zijn we nog een eind gekomen. Net geen halve finale. Op pingels eruit."