'Prima' Makkelie is 'bloednerveus': 'De FIFA zoekt een schone scheidsrechter'

15 december om 09:42
Laatste update: 15 december om 10:01

Danny Makkelie is 'bloednerveus'. De scheidsrechter krijgt donderdag te horen of hij de WK-finale mag fluiten. De ontspoorde kwartfinale tussen Nederland en Argentinië lijkt zijn kansen echter geen goed te doen.

De FIFA maakt donderdag de aanstellingen voor de troostfinale tussen Marokko en Kroatië én eindstrijd tussen Argentinië en Frankrijk bekend. Makkelie is één van de overgebleven kandidaten. "Hij is bloednerveus", vertelt ESPN-presentator Jan Joost van Gangelen, die met Makkelie sprak, bij WK Praat.

Mario van der Ende zei al dat de gebeurtenissen Nederland-Argentinië geen rol zou moeten spelen, maar Dick Jol weet dat voor Makkelie 'alles moet meezitten'. "Je blijft kanshebber als je totaal neutraal en niet betrokken bent bij gekke dingen in een toernooi. Ze zoeken een schone scheidsrechter, waar niemand wat op aan te merken heeft. Ook geluk speelt dus een factor", aldus de oud-scheidsrechter tegen het Algemeen Dagblad.

"Ze beginnen er niet aan als het ruikt naar niet-neutraliteit", vervolgt Jol. "Van elke vorm van kritiek moet je schoon zijn. Er zit een commissie die met een heel grote loep naar elk detail kijkt. Makkelie floot Spanje - Duitsland hartstikke prima, maar miste ook twee, drie kaartjes in zijn tweede wedstrijd. Dat is ook weer een klein minnetje. Ze zien echt alles. Maar, hij heeft het prima gedaan."