Bosz pareert uitspraken Van Gaal: 'Dat is niet waar, zijn verhaal klopt niet'

15 december om 11:20

Peter Bosz is het niet eens met Louis van Gaal dat aanvallend voetbal niet meer van deze tijd is. De ex-coach van Vitesse, Ajax, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen en Olympique Lyon vertelt aan Voetbal International dat hij niet genoten heeft van het Nederlands elftal tijdens het WK.

Van Gaal verdedigde het 5-3-2 systeem en de behoudende speelstijl van Oranje door te stellen dat aanvallend voetbal niet meer kan. "Maar dat is niet waar. Manchester City, Liverpool en Barcelona doen niet anders dan dominant aanvallend voetballen. Dat zijn ploegen die succesvol zijn. Zijn verhaal klopt dus niet", reageert Bosz, die denkt dat het aan de 'evolutie' van de bondscoach ligt. "Ik heb daar ook met Louis over gesproken. Hij zei dat ik me ook moest doorontwikkelen. Dat doe ik ook, maar wel binnen mijn eigen filosofie. Bij Ajax en Leverkusen heb ik bewezen dat het wel lukt."

Bosz wijst onder meer op het duel met Argentinië. "Pas na de 2-0 achterstand veranderde Louis wat en kwamen we geweldig terug. Ik dacht net als denk ik iedereen: Ga in de verlenging zo door. Ik was het eens met Rafael van der Vaart die zei: 'Als je dan toch zoveel aanvallers op het veld hebt staan, doe dan wat ze het beste kunnen, namelijk aanvallen'. Het is een afscheid met on-Nederlands voetbal geworden. Doodzonde."

Bosz stelt dat hij niet heeft kunnen genieten van Oranje. "Nee, niet echt. Het was in veel wedstrijden wél effectief. Provocerende pressing is de taal van Van Gaal, jij noemt het countervoetbal. Zo zag ik het ook, het was voetbal vanuit de omschakeling." Ergens begrijpt hij die opvatting wel. "Hij zet alleen het blok heel laag weg en in balbezit was het spel niet goed. Voor het eerst sinds een WK lag bij Oranje de topkwaliteit achterin en niet voorin. Dus ik kon Van Gaal in zijn redenatie volgen. Leuk om naar te kijken was het niet."

Dat Van Gaal beweerde dat Nederland net zo speelde als Brazilië, gaat er bij Bosz ook niet in. "Dat was natuurlijk niet waar. Voor mij is the legacy van het Nederlands voetbal ook belangrijk. Daarom zou ik zelf zo niet kunnen spelen. (...) Maar laten we eerlijk zijn, het Nederlands elftal heeft niet goed gevoetbald. En dan zullen er mensen zeggen: 'Met jouw manier worden we ook geen wereldkampioen'. Dat kan, maar nu is Oranje het ook niet."