Promes vraagt Russisch paspoort aan: 'Hier wordt er lacherig over gedaan'

Promes wil mogelijk straf in Nederland ontlopen: 'Hij wordt al gezien als een Rus'

16 december om 13:00
Laatste update: 16 december om 13:41

  Het nieuws dat Quincy Promes voortaan door het leven wil als Rus, maakt veel los in Nederland. In Rusland ligt het anders. Hoe kijkt men in de hoofdstad Moskou naar de kwestie-Promes?

  Kort samengevat: Promes wordt verdacht van poging tot moord en drugshandel. Hij was speler van Ajax toen hij zijn neef in zijn knie stak tijdens een feest in een loods in Abcoude en vertrok daarna naar Spartak Moskou. Promes probeert een rechtszaak te ontlopen door een Russisch paspoort aan te vragen, zo gaan de verhalen. Rusland levert geen eigen onderdanen uit aan Nederland. Ondertussen houdt de leiding van Spartak de kaken stijf op elkaar en wil het geen vragen beantwoorden.

  'Promes wordt al gezien als een Rus'
  "Er wordt hier lacherig over gedaan", vertelt de Russische journalist Dmitry Egorov aan deze website. "Iedereen begrijpt dat Promes het doet vanwege problemen met de Nederlandse wet. Voor het Russische team zal hij nooit gaan spelen."

  "Er is niet per se kritiek op, omdat Promes al langere tijd in Rusland woont, de taal spreekt en al min of meer als Russisch gezien wordt", vervolgt Egorov. "Ik denk niet dat Spartak er iets over zal zeggen voordat het zover is. En áls ze het doen, dan doen ze het achter gesloten deuren. Ik weet niet of Promes er zelf over praat met de club, maar ik denk wel dat het onderwerp van gesprek is en dat zowel hij als de club graag wil dat hij een Russisch paspoort krijgt."

  "Het zijn geruchten. Officieel wil Spartak er helemaal niets over zeggen", vult Konstanin Alekseev van Sport-Express aan. "Over het algemeen staat Promes er goed op in Rusland. Hij is één van de beste spelers van de competitie, praat veel met de pers, maakt foto's met de supporters, zingt supportersliedjes en lacht veel."

  Promes hangt veroordeling boven het hoofd
  Mocht het tot een veroordeling voor Promes komen, dan loopt Ajax mogelijk een deel van de transfersom mis. Tijdens de gesprekken tussen Ajax en Spartak is afgesproken dat de betalingen stopgezet worden wanneer Promes berecht wordt en niet kan spelen, melden bronnen binnen Spartak. Maar als het plannetje van Promes lukt, dan kan hij gewoon blijven spelen en gaat dat scenario niet op.

  Promes heeft in Rusland nog een contract tot de zomer van 2024 en clubs betalen de transfersom in de meeste gevallen uit over de volledige lengte van het contract. Begin dit jaar maakte Ajax in het halfjaarverslag bekend dat Spartak nog 4,3 miljoen euro over moet maken. Onduidelijk is hoeveel bonnetjes de club uit Amsterdam nog heeft hangen.