Hollandse glorie: zo vergaat het onze Nederlandse trainers in het buitenland

Hollandse glorie: zo vergaat het onze Nederlandse trainers in het buitenland

23-12-2022 14:00
22

Het WK zit erop en dus barst het clubvoetbal weer helemaal los in het nieuwe jaar. Nu wordt onze Nederlandse trots ook dit seizoen weer hoog gehouden door een aantal Nederlandse trainers in het buitenland. VoetbalPrimeur werpt een blik op de situatie van de trainers in het buitenland. Hoe staan ze ervoor, wat was de doelstelling en zijn er nog transfers in de maak.

Erik ten Hag - Manchester United

De meest bekende Nederlandse trainer in het buitenland is toch echt Erik ten Hag. De tukker heeft sinds afgelopen zomer de groep van Manchester United onder zijn hoede en moest de club weer terug omhoog helpen. Aan het begin van het seizoen stelde Ten Hag niet echt een doelstelling. "We willen de fans trots maken. Op het moment is de situatie natuurlijk niet optimaal. Het is een grote uitdaging. Ik wil een team bouwen waarin spelers voor elkaar vechten. Ze moeten een eenheid vormen en resultaten boeken", vertelde Ten Hag in zijn eerste interview voor de club.

Op dit moment bekleed Manchester United de vijfde plek in de Premier League. De ploeg staat nu drie punten achter op Tottenham Hotspur en de vierde positie. Deze plek geeft aan het eind van dit seizoen recht op de groepsfase van de Champions League. De voorsprong op nummer zes Liverpool bedraagt vier punten. Manchester United wist ook door te stoten tot de knock-outfase van de Europa League en ook de kwartfinale van de League Cup werd gehaald. 

Qua transfers wordt de club de laatste tijd aan verschillende spelers gelinkt. Cody Gakpo en Frenkie de Jong zijn natuurlijk de bekendste namen die op het lijstje zouden staan in Manchester. Ook zou de club op zoek zijn naar een nieuwe keeper. Daarbij worden Diogo Costa (FC Porto), Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb) en Emiliano Martínez (Aston Villa) genoemd. Na het spraakmakende vertrek van Cristiano Ronaldo zou de club ook azen op een nieuwe centrumspits. Dusan Vlahovic (Juventus) en Gonçalo Ramos (Benfica) zouden daar kandidaten voor zijn.

Mark van Bommel - Royal Antwerp FC

Deze zomer kwam het toch redelijk uit de lucht vallen, een volledige Nederlandse enclave trok richting het Belgische Antwerpen. Na technisch directeur Marc Overmars kwamen ook spelers als Calvin Stengs, Vincent Janssen en Jurgen Ekkelenkamp, maar ook trainer Mark van Bommel. Na een mislukt avontuur bij VfL Wolfsburg nam hij wat tijd vrijaf alvorens hij naar Antwerp vertrok. Met een derde plek gaat het daar tot nu toe niet onverdienstelijk.

"We willen zo snel mogelijk meedoen om de prijzen", vertelde Van Bommel in zijn eerste interview. Dat begon ook uitstekend voor de oefenmeester met een knallende reeks van negen overwinningen op rij. De groepsfase van de Conference League werd dan niet gehaald, maar in de competitie ging het voor de wind. Daarna zakte het wat in met een aantal gelijke spelen en drie verliespartijen. Toch staat de club nog steeds derde, een plek die toegang geeft tot de kampioensronde. Ook de kwartfinale van de Belgische beker is inmiddels behaald. Van Bommel kan dus met een frisse blik richting de toekomst kijken.

John van den Brom - Lech Poznan

In de zomer van 2022 streek Van den Brom neer in het Poolse Poznan. De club mocht voorronde van de Champions League spelen en kent een rijke historie binnen Polen. Van den Brom heeft het toch nog niet helemaal op de rit bij zijn club. Vorig seizoen werd Lech Poznan kampioen in de Poolse Ekstraklasa, maar nu staat de ploeg op een teleurstellende zesde plaats. Ook in de kwalificatieronde voor de Champions League werd Lech Poznan kansloos uitgeschakeld door Qarabag FK. Of Van den Brom zich al zorgen moet maken om zijn positie is nog onbekend, maar voorlopig mag hij zich voorbereiden op de tweede seizoenshelft.