'Bedoelde nooit dat ik in Oranje moest, maar dingen gingen niet helemaal fair'

'Bedoelde nooit dat ik in Oranje moest, maar dingen gingen niet helemaal fair'

25-12-2022 14:33
18

Jeffrey Gouweleeuw is in Duitsland een totaal andere speler geworden. De stopper is ook behoorlijk 'verduitst', terwijl ook met 'meer afstand' kijkt naar het feit dat hij nooit in beeld is geweest bij Oranje.

De 31-jarige Gouweleeuw speelt inmiddels bijna zeven jaar voor FC Augsburg, waar hij aanvoerder is. Hij staat zelfs tweede op de lijst met spelers die het meest voor de club speelden. "Dat had ik zeven jaar geleden ook niet zien aankomen", vertelt hij tegen Voetbal International. "Soms ben ik met mijn moeder aan de telefoon en dan zegt ze dat ik Duits en Nederlands door elkaar aan het praten ben, dat heb ik dan totaal niet door. Het kost me soms moeite om in het Nederlands op bepaalde woorden te komen."

"Je kunt me bijna niet meer vergelijken met de speler die AZ verliet", gaat Gouweleeuw verder. "In Nederland was ik een voetballende verdediger, iemand die het avontuur opzocht en weleens een mannetje uitkapte. Daardoor hadden sommige clubs ook twijfels over me. (...) In Nederland verdedigde ik nog weleens met mijn ogen dicht, dat kan in de Bundesliga niet. Ik ben nu veel constanter, iemand waar je op kunt bouwen én vertrouwen, wat heel belangrijk is voor een speler op mijn plek bij een club als Augsburg."

Gouweleeuw hoorde echter nooit wat van de KNVB en daar uitte hij in 2018 zijn onvrede over. Nu staat hij er genuanceerder in. "Nu zijn we een paar jaar verder en kijk ik er met wat meer afstand naar. Ook omdat de situatie bij het Nederlands elftal natuurlijk helemaal veranderd is qua concurrentie. Alleen was dat een paar jaar geleden een ander verhaal, terwijl het toen met mij hier heel goed ging. Vervolgens kreeg ik vragen van Duitse journalisten of van mensen bij Augsburg, of ik in beeld was bij Oranje. Ik heb destijds nooit bedoeld dat ik vond dat in het Nederlands elftal moest staan, maar ik vond toen wel dat dingen niet helemaal fair zijn gegaan."