AZ heeft een helft nodig tegen kansloos Excelsior en is nieuwe koploper Eredivisie

10-02-2023 21:53 Laatste update: 11-02-2023 00:45
364

AZ heeft vrijdagavond geen spaan heel gelaten van Excelsior. De ploeg van trainer Pascal Jansen had aan één helft genoeg: 5-0. Door de overwinning zijn de Alkmaarders voorlopig de nieuwe koploper van de Eredivisie.

AZ had twintig minuten nodig om op gang te komen tegen Excelsior, maar ging daarna helemaal los. Sven Mijnans, die een basisplaats kreeg van Jansen, tekende voor de 1-0. Zeven minuten later bracht Jesper Karlsson de Alkmaarders met het mooiste doelpunt van de avond op 2-0. De Zweed produceerde een halve omhaal en liet Excelsior-doelman Stijn van Gassel kansloos.

De keeper van de Rotterdammers moest voor rust nog drie keer vissen. Mijnans maakte drie minuten na de wondergoal van Karlsson de 3-0, waarna ook Jens Odgaard en Vangelis Pavlidis hun bijdrage leverden aan het doelpuntenfestijn. De Griekse spits maakte daarmee zijn tiende treffer van het seizoen.

Marinus Dijkhuizen greep in tijdens de rust. De trainer van de Rotterdammers zorgde er met vers bloed voor dat de defensie weer wat steviger stond. AZ, dat het tweede bedrijf wat rustiger aan deed, was na een klein uur spelen dicht bij de 6-0. Pantelis Hatzidiakos raakte echter de paal. Er werd niet meer gescoord, waardoor de schade voor het povere en kansloze Excelsior enigszins bespaard bleef.

AZ wint na twee gelijke spelen op rij weer en is daarmee voorlopig de nieuwe koploper van de Eredivisie. Feyenoord heeft één punt minder en gaat komende zondag op bezoek bij sc Heerenveen. Volgende week staan AZ en de ploeg van trainer Arne Slot tegenover elkaar.